Ďalšia pomoc Grécku. Ide o neuveriteľnú sumu

0
Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis (Autor: SITA)

Výroky Dombrovskisa nasledovali po tom, čo sa lídri EÚ v nedeľu večer dohodli na spolupráci pri zvládaní prílevu migrantov, ktorí putujú cez Grécko a Balkán – ale nenavrhli žiadne rýchle riešenie krízy. Blíži sa zima a hrozí, že kríza si vyžiada ďalšie ľudské životy a postaví proti sebe jednotlivé štáty EÚ, približuje agentúra Reuters. “Stanovisko komisie je, že sme ochotní hľadať ďalšie prostriedky podpory tým krajinám, ktoré najviac zasahuje migračná kríza – a Grécko k nim patrí,” povedal Lotyš Dombrovskis na tlačovej konferencii.

Cez Grécko prešlo tento rok vyše pol milióna ľudí, mnohí z nich utekali pred konfliktami v Sýrii, Iraku, Afganistane a ďalších oblastiach sveta. Väčšina z nich smerovala do bohatších krajín na západe a severe Európy, predovšetkým do Nemecka. Nový akčný plán EÚ dohodnutý v nedeľu večer zahŕňa ubytovanie pre 100.000 ľudí za pomoci OSN, pričom polovica z týchto miest sa bude nachádzať v Grécku.

Dombrovskis je v Aténach na rozhovoroch s ministrami financií a hospodárstva o najnovších reformných snahách zadlženého Grécka. Reformy sú podmienkou na to, aby Grécko získalo zahraničnú pomoc vo výške 86 miliárd eur. Podpredseda EK vyjadril optimizmus, že v rozhovoroch s veriteľmi je možné dosiahnuť “kompromis”. Rokovania totiž narazili na prekážku kvôli ochrane vlastníkov domov, ktorých hypotéky sú nevymáhateľné.

- Reklama -