Čísla hovoria jasne. Pod Merkelovou sa poriadne kýve kreslo. Zle to vyzerá najmä vo východnom Nemecku

0
Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

Prieskum verejnej mienky pre mediálnu skupinu MDR Thüringen ukázal tvrdú realitu. V celom Nemecku tomuto vyhláseniu Merkelovej  verí iba 49 %, zatiaľ čo 48 % obyvateľov kancelárke neverí. Pokiaľ ide o ,,staré krajiny” niekdajšieho ,,západného” Nemecka, verí kancelárke 53 % ľudí, ale 46 % už nie. Vo východných, ,,nových” krajinách je štatistika ešte horšia. Vyhláseniu Merkelovej verí 36%, ale 61% Nemcov jej neverí.

Zaujímavý je tiež pohľad na názory obyvateľov podľa ich sympatií k politickým stranám: 74 percent voličov Zelených výroku kancelárky verí, v tábore liberálnej FDP sa kancelárka drží na pekných 68 %. Opozičné krajne ľavicová Die Linke jej dáva 65 % podpory. V koaličných stranách je na tom podstatne horšie: V prípade socialistickej SPD 55 %, v kancelárkinej CDU 58 %. V mimoparlamentnej, ale stále rastúcej AFD, má slabé 4%. Napriek tomu Nemci stoja v otázke utečeneckej krízy silno za svojou kancelárkou. Ani šéf bavorskej CSU Horst Seehofer alebo vicekancelár a ministerster zahraničia z SPD Sigmar Gabriel takúto podporu nemajú.

Všetky čísla však dokazujú, že pozícia Merkelovej už nie je taká silná, ako bola v lete, pričom vyhrocujúca sa situácia v tranzitnýchštátoch napovedá, že lepšie to rozhodne nebude. Jeseň určite nebude pre Angelu Merklová zaliata slnkom.

- Reklama -