Putin rozohral krízu v Sýrii, aby sa zabudlo na Ukrajinu. Tvrdí slávna novinárka

0
Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

Ukrajina a Sýria. Dve krajiny, ktorých osud už niekoľko mesiacov plní stránky novín. Americká novinárka  Anne Applebaumová sa v rozhovore pre ČT24 vyjadrila, že Ukrajinu a Sýriu spája klasický únavový syndróm vojny – zamrznutie.

V určitej fáze konfliktu totiž podľa nej obe krajiny nadobudli pocit, že čím viac sa do ich konfliktov angažuje okolitý svet, tým neprehľadnejšie pomery panujú vo vnútri krajiny. Zatiaľ čo rinčanie zbraní v ukrajinskom Donbase pomaly upadá, vojna v Sýrii prešla s príchodom ruských lietadiel do novej fázy.

Naháňa Putin v Sýrii politické body?

Podľa novinárky a držiteľky niekoľkých Pulitzerových cien to nie je z pohľadu Ruska náhoda. „Jedným z dôvodov, prečo Rusko vstúpilo do Sýrie, je snaha odviesť pozornosť od Ukrajiny. Ruský prezident teraz vytvoril novú krízu. Americký minister zahraničia John Kerry sa nemôže sústrediť na nekonečný počet kríz, rovnako ako Angela Merkelová,“ povedala  Applebaumová.

Dodala, že podozrieva Vladimira Putina, že práve odvedenie pozornosti od Ukrajiny bol jeden z dôvodov, prečo sa začal angažovať v Sýrii. Ďalším z dôvodom sú podľa novinárky politické body u domácich voličov. Upevnenie režimu v Damasku, aby bolo možné diskutovať o politickom urovnaní v krajine, je podľa Putina jedna z hlavných úloh ruských síl v Sýrii.

Nemusím byť demokratom

Anne Applebaumová napísala v komentári pre The Washington Post, že vstup Putina do Sýrie, ako aj takmer všetky kroky, ktoré robí, sú súčasťou jeho snahy udržať sa pri moci. Keď pred tromi rokmi potvrdil Vladimir Putin svoje víťazstvo v prezidentských voľbách, v slávnostnom príhovore v Kremli prisľúbil posilnenie demokracie počas jeho šesťročného funkčného obdobia. Novinárka hodnotí jeho doterajšie pôsobenie v prezidentskom kresle, pričom sa snaží vžiť do jeho kože: „Ja nemusím byť demokratom, ale vám poskytnem stabilitu, hospodársky rast a dôchodky vyplácané včas.“

Avšak háčik je v tom, že v čase klesajúcej ceny ropy a hospodárskych sankcií, nehovoriac o „rozsiahlej korupcii vo verejnom sektore“, tieto tvrdenia už akosi nefungujú. Údajný nárast chudoby ruského obyvateľstva zmenil podľa Anne Applebaumovej rétoriku Putina na: „Možno nie som demokrat a aj ekonomika môže upadať, ale Rusko znova získa svoje miesto vo svete – okrem toho – alternatívou k autoritárstvu nie je demokracia, ale chaos.“

Dedič cárizmu

Novinárka je presvedčená, že Putinova „invázia do Ukrajiny nielen ublížila ruským krajanom, ale poškodila tiež ekonomiku, imidž a vplyv Ruska na geopolitickej mape sveta“. Rovnaký scenár očakáva aj v prípade ruského vpádu do Sýrie.

„Aj keď studená vojna skončila pred štvrťstoročím, stále sme zvyknutí na myslenie Vladimira Putina ako globálneho hráča, zástupcu večných ruských záujmov a dediča cárizmu,“ skonštatovala Applebaumová.

Nie som cár

Ruský prezident Vladimir Putin bol nedávno hosťom moderátora Charlieho Rosa v spravodajskej relácii CBS News „60 Minutes“. Diskutovali o Sýrii, Ukrajine a o Putinovom imidži v Amerike. Na poznámku moderátora, že „ak o tom náhodou nevie, niektorí ľudia ho volajú cár“, Putin rozpačito odpovedal: „No čo, viete, ľudia ma volajú rôznymi menami, u nás ma cárom nenazývajú.“ Dodal, že táto nálepka mu nesedí.

- Reklama -