Tymošenková varuje. Nehrozí len revolúcia, ale úplné vymazanie Ukrajiny z mapy sveta

    0
    Julia Tymošenková v ukrajinskom parlamente (Autor: SITA)

    Vlaňajšia neúspešná kandidatúra na post hlavy štátu ukázala, že Ukrajinci sú už unavení z toho, čo im ponúka bývalá premiérka. Tymošenkovej sa však za prvých pár mesiacov tohto roka podarilo obrátiť politickú mienku na svoju stranu. Septembrový prieskum ukázal, že Tymošenkovej stranu Vlasť by volilo 19,5 percenta voličov. „Dnes sa moje prepojenie s národom obnovilo,“ uviedla ukrajinská expremiérka pre denník Independent. Tymošenková bola dva a pol roka vo väzení pre podozrenia z korupcie a zneužívania právomoci, ktoré sa nakoniec nepreukázali, ale dodnes existujú pochybnosti o jej nevine.

    Faktom zostáva, že veľká časť Ukrajincov je proti Tymošenkovej. Kritizujú ju najmä za jej pôsobenie v starom ukrajinskom režime a pokus využiť udalosti na Majdane na svoje zviditeľnenie v prezidentskej kampani. Podľa zdrojov blízkych Tymošenkovej, expremiérka považovala za veľmi nespravodlivé, keď vlani prehrala boj o prezidentské kreslo s Petrom Porošenkom. Práve preto si Tymošenková nenechá ujsť príležitosť na to, aby mohla kritizovať ukrajinskú vládu a hlavu štátu za ich rozhodnutia.

    Podľa bývalej premiérky spôsobila sociálna a ekonomická politika vlády Ukrajincom veľké utrpenie, ktoré je receptom na revolúciu. „Vytvárajú ešte väčšie sociálne napätie, ktoré dostane Putina bližšie ku Kyjevu,“ tvrdí Tymošenková. Podľa nej tentoraz hrozí niečo oveľa horšie ako len politický prevrat. „Tentoraz to už nebude len revolúcia, ale nekontrolované povstanie, ktoré môže vymazať Ukrajiny z mapy,“ tvrdí ukrajinská expremiérka.

    - Reklama -