Cesta k mieru? Ukrajinská vláda a separatisti sa dohodli na stiahnutí zbraní s kalibrom do 100 milimetrov

0
Ilustračná snímka (Autor: SITA)

Úradujúci predseda OBSE, srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič uviedol, že pozorovatelia organizácie budú sledovať realizáciu dohody. Podľa neho je dôležité, aby pozorovatelia mali prístup do všetkých oblastí a aby bola primerane zaistená ich bezpečnosť.

K dohode došlo v bieloruskom Minsku na schôdzke kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ukrajiny, Ruska a OBSE. Podľa dokumentu obe strany konfliktu stiahnu zbrane s kalibrom do 100 milimetrov do vzdialenosti 15 kilometrov od frontovej línie. Prvá etapa sa začne o dva dni, uviedol v utorok osobitný predstaviteľ OBSE pre Ukrajinu Martin Sajdik. Podľa jeho slov dôjde najprv k odsunu tankov, potom delostrelectva a napokon mínometov.

Minská dohoda z 12. februára 2015 predpokladala okamžité a úplné prímerie na určitých územiach Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny a jeho prísne plnenie od 15. februára 2015. Okrem iného aj stiahnutie všetkých ťažkých zbraní oboma stranami na rovnaké vzdialenosti s cieľom vytvoriť bezpečnostnú zónu širokú najmenej 50 kilometrov pre delostrelecké systémy kalibru 100 milimetrov a viac, bezpečnostnú zónu širokú 70 kilometrov pre raketomety a širokú 140 kilometrov pre raketomety Tornado-S, Uragan, Smerč a taktické raketové systémy Točka (Točka-U).

- Reklama -