Škandál ministra Boreca. Bežný človek by bol už v base, smerácky exposlanec je asi iné…

    0
    Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (Autor: SITA)

    Borec oznámil, že v prípade Jánoša nepodá na Najvyšší súd dovolanie, o ktorého ho žiadala Generálna prokuratúra. Bývalý poslanec mal totiž pre obvinenia z domáceho násilia zákaz priblížiť sa k exmanželke a dcére a nesmel s nimi ani komunikovať. O tomto treste rozhodol Krajský súd v Trenčíne, ktorý Jánoša prepustil na slobodu na základe kaucie a zakázal mu vycestovať do zahraničia. To bolo pred pol rokom. Háčik je v tom, že na dovolanie má ministerstvo podľa zákona len 6 mesiacov, ktoré uplynuli minulý piatok.

    Denník SME sa rezortu justície opýtal, prečo nepodal v prípade Jánoša dovolanie, tak ako to odporúčala Generálna prokuratúra. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že si z Krajského súdu v Trenčíne vypýtalo informácie a hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová uviedla, že „podľa vyšetrovateľa neboli signalizované žiadne porušenia týchto povinností a primeraných obmedzení“. Na dovolanie preto ministerstvo v tomto prípade nemalo dôvod.

    Jánoš mal podľa Generálnej prokuratúry skončiť vo vyšetrovacej väzbe aj preto, že sa chcel na základe údajne vymyslenej práceneschopnosti vyhnúť vypočúvaniu na polícii. „Keby išlo o bežného občana, taká osoba by už bola dávno vo väzbe,“ povedala prokurátorka Dagmar Budinská. Prinajmenšom neštandardne postupovala v prípade Jánoša aj polícia v Prievidzi, ktorá proti nemu spočiatku odmietala začať vyšetrovanie. SME pripomína, že zodpovední začali konať až potom, keď kauza domáceho násilia prenikla do médií.

    - Reklama -