Okamžite zmiznite, lebo na vás zavolám políciu! Reportérovi ParlamentnýchListov.sk zabránili informovať verejnosť o pomeroch v tábore

0
Utečenecký tábor Berg (Autor: Jozef Hübel)

Chcel som ako novinár urobiť reportáž z „dočasného“ utečeneckého tábora v Bergu na slovensko-rakúskej hranici – 100 metrov od slovenského územia. Chcel som sa opýtať, odkiaľ tí ľudia sú, koľko ich tam je, aké majú podmienky, akú majú voľnosť pohybu, ako je o nich postarané – aby som rozptýlil všetky pochybnosti o tom, či nám náhodou niečo nehrozí… Na moje prekvapenie – hoci žiadne tabule s označením nikde neboli, nikde žiadne zákazy, normálny otvorený verejný priestor. Otvorené verejné parkovisko – pri „správcovskej budove“ dve statné ženy – jedna Rakúšanka a jedna Slovenka – asi „správkyne“ tohto tábora povedali: zakazujeme fotiť, zakazujeme vstup, zakazujeme týchto ľudí kontaktovať. „Okamžite odtiaľ odíďte, lebo na vás zavolám políciu!“ Na moju otázku, kto o tom rozhoduje, mi dali telefón na „správcu“ tohto dočasného unimobunkového tábora, no tu mi ženským hlasom po vypočutí si informácie, kto sme, čo chceme a ako chceme informovať, stroho zopakovali: „Okamžite opustite tento priestor, lebo na vás pošleme políciu!“ Takto nejako vyzerá v súčasnosti schengenský priestor v praxi. Utečenci sa tam celkom voľne pohybujú, tábor tvorený unimobunkami je oplotený iba z jednej strany pletivom oddeľujúcim dočasné príbytky sýrskych utečencov od frekventovanej hlavnej cesty spájajúcej Rakúsko so Slovenskom.

Reportér PL na hraniciach s Rakúskom

Reportér PL na hraniciach s Rakúskom, jediné miesto, odkiaľ sa mohlo fotografovať

Utečenci majú kontakt so svetom, prakticky všetci majú sofistikované mobily, aj nám sa podarilo z povolenej vzdialenosti od hraničného stĺpa odfotiť jedného utečenca, ako približne pol hodiny v kuse telefonoval a voľne sa prechádzal po parkovisku, ktoré slúži na umiestnenie tohto tábora, pričom naozaj nikde nie je žiadna zákazová tabuľa upozorňujúca na to, že sa tam nesmie vkročiť, že sú tam umiestnení utečenci, jednoducho nie je tam nič, čo by bežnému človeku bránilo vkročiť do tohto priestoru. Ani jeden rakúsky policajt, iba spomínané dve správkyne či dozorkyne tohto tábora. Dokonca sa tam už aj sýrske deti voľne bicyklovali. My, ktorí sme v Schengene doma, sme asi nežiaduci, keď pri snahe informovať našu verejnosť nám surovo pohrozili políciou. Dali sme uvedenú skutočnosť a konkrétnu skúsenosť do pozornosti nášmu rezortu diplomacie, či je v poriadku, keď takto „spolupracujú“ susedia, členovia EÚ, členovia Schengenu. Napriek tomu sme urobili naozaj možné „kompromisné“ zábery od hraničného stĺpa, lebo iné nám urobiť neumožnili.

- Reklama -