Suplujem políciu, volal Alojz Hlina, než sa na neho vrhli policajti. Neuveríte, čo na ulici vyviedol

0
Takto múr postupne rástol. (Autor: Radka Turoňová)

Dnes naobed bolo na Obchodnej ulici v Bratislave rušno. Alojz Hlina na sociálnej sieti totiž avizoval, že ak nebankovka neprestane poskytovať úvery a porušovať zákon, neostáva mu iná možnosť, ako ju jednoducho dať zamurovať. A tak sa aj stalo.

Bráni páchaniu trestných činov

Múr, ktorý postupne úplne zakryl vchod do Pôžičkárne, zaujal aj okoloidúcich. Tí vôbec netušili, čo sa deje. „Hlinka, ty si debil,“ vykrikovali niektorí. Našli sa však aj takí, ktorí mu dali za pravdu. „Oni musia byť určite zohratí, v Taliansku by ich už dávno zobrala finančná polícia,“ vyjadrila sa Talianka žijúca v Bratislave. O čosi neskôr dorazila aj mestská polícia, ktorá mu uložila blokovú pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. „Som si vedomý toho, že zabraňujem páchaniu trestných činov. Ak bude treba, tak si to tu po sebe upracem. Ale momentálne ma nejaké verejné priestranstvo nezaujíma,“ odvetil im Hlina. Okrem toho ešte vyhlásil, že supluje políciu, ktorá nekoná tak, ako by mala.

Utekali cez dvor

Nebankovky totiž musia po novom vďaka rozhodnutiu NBS prejsť procesom licencovania. Pokiaľ licenciu nemajú, musia prerušiť svoju činnosť. To však Pohotovosť neurobila. Podľa Hlinu úvery poskytuje veselo ďalej, o čom sa presvedčil aj dnes, a porušuje tak zákon. Zážitok mal aj včera na pobočkách na Miletičovej a Obchodnej ulici v Bratislave. Pracovníčky sa dokonca podľa neho pokúsili ujsť cez dvor. Teraz nechápe, prečo štátna polícia rieši jeho. Napriek ich dnešnému príchodu na miesto pokračoval v stavaní múru, dal si dokonca doniesť aj druhú várku betónových tehál.

Chce brániť občanov

To, ako majitelia Pohotovosti podľa neho podnikajú, nie je podnikanie, ale úžera. Aj včera vraj chceli od istého pána úver v sume 300 eur splatiť v dvoch splátkach po 190 eur. „Takí ľudia by v inom štáte už dávno mali skončiť v base,“ vyhlásil. Ako ešte prezradil, pozná aj konkrétnych zákazníkov a ak budú súhlasiť, je ochotný poskytnúť aj ich mená. Hlina aj predtým neustále prízvukoval, že bránenie občanov je pre neho na prvom mieste. „Zabraňujem páchaniu trestných činov!“ opakuje stále Hlina.

Zobrala ho polícia

„Vyzvem policajného prezidenta T. Gašpara, aby sa tomu venoval, ak to nepomôže, požiadam ministra vnútra R. Kaliňáka a ak ani to nepomôže, tak R. Fica,“ uviedol včera Hlina. Gašpara už  stihol informovať aj osobne a trestné oznámenie poslal. Napriek tomu sa zákon podľa neho porušuje naďalej. Opýtali sme sa ho teda, ako a kedy bude situáciu riešiť s Kaliňákom: „Dnes to vyskúšam. Som zvedavý, či sa bude prizerať tomu, že sa šliape po práve a či toto bude tolerovať aj naďalej. Idem postupne, najprv Gašpar, potom Kaliňák, a keď ani to nepomôže, tak sa obrátim na premiéra. Vlastne, už ani neviem, na koho sa mám obrátiť, či na pápeža… je to nenormálne,“ vyhlásil pre Parlamentné listy. Zrejme sa mu to však dnes už nepodarí. Ako sme sa dozvedeli od poslancovho asistenta Adama Augustína, Hlinu nakoniec zobrali štátni policajti, ktorí museli použiť donucovanie prostriedky. „Kľačali na ňom traja,“ prezradil Augustín. A  ako nakoniec skončil múr? Pokúsili sa ho demontovať hasiči.
 


- Reklama -