Utečenecká kríza láme v Nemecku nové rekordy. Poznáme nové odhady, koľko ich tam pribudne v tomto roku

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Celkový počet utečencov, ktorí tento rok prídu do Nemecka hľadať azyl, podľa odhadov prekročí 800-tisíc. To je alarmujúce číslo, ktoré niektorých Nemcov desí natoľko, že sa stavajú na odpor voči prijatiu obrovského množstva utečencov v takom krátkom čase. Kancelárka Merkelová preto vyzýva ľudí, aby štátu pomohli s integráciou státisícov žiadateľov o azyl. „Nemecká precíznosť je výnimočná, ale to, čo teraz potrebujeme, je nemecká flexibilita,“ uviedla tento týždeň Merkelová.

    Nie všetci Nemci však so svojou kancelárkou súhlasia. Merkelovej vyhlásenia preto vzbudzujú na verejnosti aj v médiách rozdielne reakcie. „Odkedy sú Nemci flexibilní?“ pýta sa jeden z nemeckých politických komentátorov, ktorého cituje britský denník The Guardian. Nemecký Süddeutsche Zeitung zase píše o tom, že Merkelová sa začala v ostatných dňoch správať, ako keby ju niekto nainfikoval „juhoeurópskou nonšalanciou“.

    Darcov je viac než dosť

    Na tisícky utečencov, ktorí dennodenne vystupujú na železničných staniciach v Nemecku, čakajú dobrovoľníci ochotní im pomôcť. V utorok popoludní sa napríklad na stanici v Mníchove nazbieralo toľko darov od dobrovoľníkov, že polícia musela vydať výzvu, v ktorej prosí ľudí, aby už viac zásob nenosili, pretože ich nie je kam uskladniť. Tímy dobrovoľníkov, ktoré pracujú v teréne, musia pri rozdeľovaní pomoci pre utečencov často improvizovať. „Snažíme sa učiť za pochodu a snažíme sa reagovať tak rýchlo, ako sa len dá, na miestach, kde nás najviac potrebujú,“ hovorí 18-ročný dobrovoľník Johannes Stahl.

    Súčasťou dobrovoľných skupín sú často aj ošetrovatelia či študenti medicíny, ktorí, oblečení v oranžových reflexných vestách, poskytujú aspoň základnú zdravotnú starostlivosť tým, ktorí to najviac potrebujú. Problémom medzi utečencami je aj nedostatočné očkovanie, ktoré nie je také  jednoduché odhaliť. Medici a ošetrovatelia preto pracujú v 12-hodinových smenách a snažia sa pomôcť všetkým, ktorí trpia zdravotnými ťažkosťami.

    K zdravotníkom sa v Mníchove pridávajú aj hasiči, ktorí na hlavnej vlakovej stanici zabezpečili náhradný prístup k pitnej vode. Zmenil sa aj postoj niektorých policajtov, ktorí sa k utečencom spočiatku správali odmerane. Teraz je v Mníchove na vlakovej stanici vidieť mužov zákona, ktorí sa s utečencami delia o ovocie či čokoládové tyčinky.

    V hlavnej hale mníchovskej železničnej stanice sa kopia okrem utečencov, policajtov, dobrovoľných darcov pomoci a humanitárnych pracovníkov aj ľudia, ktorí ponúkajú skôr osobnú ako materiálnu pomoc. Skupinky Nemcov s transparentmi ponúkajú utečencom pomoc pri vybavovaní azylových povolení. „Willkommen in München!“ (Vitajte v Mníchove) píše sa na jednom z transparentov, pod ktorým je v piatich jazykoch napísané „dokážeme vám pomôcť s registráciou“.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

    - Reklama -