Potvrdené, hranice sa zatvárajú. Rakúšania obnovili kontroly, vlaky z Maďarska na západ končia na hraniciach

0
Utečenci čakajúci na budapeštianskej železničnej stanici Keleti (Autor: SITA)

„Sme tu už päť dní. Žiadne jedlo, žiaden spánok, žiadne miesto kde by sa spať dalo. Nemáme nič,“ sťažuje sa jeden zo Sýrčanov na železničnej stanici Keleti v Budapešti pre CNN. Viac ako 3-tisíckam migrantov, ktorým sa nepodarilo dostať do prvých vlakov v smere do Nemecka, zamedzili policajti v utorok prístup do haly železničnej stanice napriek tomu, že väčšina z nich už má zakúpené cestovné lístky.

Ako oznámili Maďarské železnice, budova stanice Keleti bola opäť sprístupnená. Malo sa tak stať po skončení rokovaní premiéra Viktora Orbána v Bruseli so zástupcami EÚ. Všetky medzinárodné vlaky z Budapešti na západ ale zrušili. Medzinárodné vlaky prechádzajúce cez Slovensko budú do odvolania premávať iba po stanicu Szob pri maďarsko-slovenskej hranici. V tomto meste skončia aj všetky vlaky prichádzajúce z opačného smeru. „Cestujúci po kontrole budú na maďarskom území prepravovaní náhradnou dopravou,“ informuje na svojich stránkach Železničná spoločnosť Slovensko.

Vlaky Inter a Euro city pri tejto situácii meškajú na 30-50 minút.

Rakúska polícia dnes potvrdila aj informáciu, že opäť zavádzajú kontroly na hraniciach ako s Maďarskom, tak aj so Slovenskom. Preto treba mať pri sebe všetky potrebné doklady.

Skončili za Budapeštou

Ako uviedla agentúra Reuters, po otvorení Keleti sa utečenci rozbehli do pristaveného vlaku nielen cez dvere, ale aj okná. Vlak ale vypravili do mesta Šoproň. Po tom, ako si utečenci uvedomili, že necestujú do Rakúska, prinútili vlak asi tridsaťpäť kilometrov za Budapešťou zastaviť. Vlak obstúpilo asi päťdesiat policajtov a chceli ich vyložili v meste Bicske. Po chvíli si to rozmysleli a nakladajú ich späť. Nespokojení utečenci začali búchať na okná vlaku a skandovat „Do tábora nie, do tábora nie“. Desiatky utečenscov si láhajú na koľaje. Dochádza k násilnostiam. Zúfalí ľudia sa búria voči polícii.

Jednoho imigranta, ktorý si na pražce ľahol aj s manželkou a dieťaťom v náručí, zdvýhalo až desať policajtov. Niektorých utečencov uväznili v železničnom podchode. Mnohým sa podarilo újsť a utekajú preč od železnice.

Vo vlaku sa ľudia domáhajú vody. Pre ostatných cestujúcich bol pristavený náhradný vlak. Do neho ale utečencov nepúšťajú.

Informácie na sociálnej sieti Twitter zverejňuje novinár James Mates nachádzajúci sa priamo vo vlaku.


Viedenský policajný náčelník Gerhard Pürstl potvrdil, že vlaky sú z Maďarska pozastavené, ale ak by spoje obnovili, tak kontrolovať a ani registrovať utečencov nebudú. Nerobili to ani doteraz a nechali ich voľne pokračovať v smere na západ. „Nemôžeme to robiť a ani to neplánujeme robiť,”  povedal Pürstl.

Správu aktualizujeme.

- Reklama -