Daniel Lipšic na Facebooku: Polícia spravila Kotlebovi reklamu. Ako by si extrémisti písali scenár sami

    0
    Daniel Lipšic (Autor: Facebook Daniela Lipšice)
    Daniel Lipšic vo svojom komentári tvrdí, že „na boj proti extrémizmu netreba mať iba odhodlanie, ale aj rozum. Nepustiť Kotlebu a spol. do Gabčíkova (ale maďarských extrémistov áno) pod zámienkou „hasičského cvičenia“, je nielen v rozpore so slobodou zhromažďovania, ale je to aj prejav slabosti a hlúposti. Hlúposti preto, že sa tým robí extrémistom iba reklama“. 
     

    Ako v Šarišských Michaľanoch…

    Pondelkový postup Kaliňákovho ministerstva pritom porovnáva so zásahom polície proti kotlebovcom v roku 2009 v Šarišských Michaľanoch. „Výsledkom boli prvé správy v televíznych novinách, ako polícia vláči po zemi Kotlebu a spol. Extrémisti si pri večerných správach mohli otvárať šampanské,“ píše. 
     
    Lipšic si myslí, že on podobnú situáciu zvládol lepšie. „O rok neskôr pri rovnakom pochode v Šarišských Michaľanoch som ako minister vnútra dal pokyn policajným jednotkám, aby boli pripravené, ale aby nedemonštrovali silu navonok, pokiaľ nepríde k násilnostiam. Výsledkom bol pochod cez obec, nič sa neudialo, extrémisti nikoho nezaujali, večer v správach ani pol slova,“ konštatuje. 
     
    V závere komentára bývalý minister dodáva, že „polícia musí byť pripravená zasiahnuť, ak dochádza k útoku na život, zdravie alebo majetok… Ale “preventívne” znemožniť ohlásené zhromaždenie je nebezpečné z pohľadu slobody zhromažďovania a v týchto prípadoch aj hlúpe. Ak by policajný scenár písali extrémisti, nenapísali by ho inak“. 
     
    V následnej diskusii pod príspevkom sa objavil aj názor, že takéto pochody by sa v prvom rade nemali opakovať, pretože takto podobne sa to začalo pred vznikom slovenského štátu. Väčšina diskutujúcich však s Lipšicom súhlasila.  
     

    Čo presne na Facebooku píše Daniel Lipšic:

    „Na boj proti extrémizmu netreba mať iba odhodlanie, ale aj rozum. Nepustiť Kotlebu a spol. do Gabčíkova (ale maďarských extrémistov áno) pod zámienkou „hasičského cvičenia“, je nielen v rozpore so slobodou zhromažďovania, ale je to aj prejav slabosti a hlúposti. Hlúposti preto, že sa tým robí extrémistom iba reklama.
     
    Možno si pamatáte, keď mali zhromaždenie tí istí extrémisti v roku 2009 v Šarišských Michaľanoch. Vtedy mali tiež riadne ohlásené zhromaždenie, ktoré však bolo nezákonne rozpustené a nasledoval zásah ťažkoodencov, napriek tomu, že vtedy k žiadnym násilnostiam zo strany extrémistov nedochádzalo. Výsledkom boli prvé správy v televíznych novinách ako polícia vláči po zemi Kotlebu a spol. Extrémisti si pri večerných správach mohli otvárať šampanské.
     
    O rok neskôr pri rovnakom pochode v Šarišských Michaľanoch som ako minister vnútra dal pokyn policajným jednotkám, aby boli pripravené, ale aby nedemonštrovali silu navonok, pokiaľ nepríde k násilnostiam. Výsledkom bol pochod cez obec, nič sa neudialo, extrémisti nikoho nezaujali, večer v správach ani pol slova.
     
    Aby sme sa rozumeli, polícia musí byť pripravená zasiahnuť, ak dochádza k útoku na život, zdravie alebo majetok. Ako minister vnútra som zažil aj návštevu zranených policajtov v nemocnici, ktorí dostali zásahy dlažobnými kockami a fľašami pred budovou parlamentu. Ale „preventívne“znemožniť ohlásené zhromaždenie je nebezpečné z pohľadu slobody zhromažďovania a v týchto prípadoch aj hlúpe. Ak by policajný scenár písali extrémisti, nenapísali by ho inak.“
     
    - Reklama -