Protónové centrum v Prahe usporiadalo stretnutie s vyliečenými pacientmi, prišiel aj významný americký hosť

0
Zľava: Mirka Čejková, riaditeľka Nadačného fondu PROPROTON a Harold H. Dawley ml., autor knihy Protónoví bojovojníci (Autor: Veronika Žilková)

Prínos protónovej terapie pri liečbe onkologických ochorení je nespochybniteľný. Protónový lúč totiž pôsobí len na nádor, čím výrazne ušetrí zdravé tkanivo. Nežiaduce účinky sú menšie ako pri klasickom ožarovaní, pacientom sa vytvoria podmienky na zlepšenie kvality života. „Protónová terapia je vhodná všade tam, kde sa uvažuje o liečbe ožarovaním, pretože ide o najmodernejšiu rádioterapeutickú metódu,“ povedala pre ParlamentníListy.cz riaditeľka pre stratégiu a marketing Protónového centra v Prahe Iva Taťounová.

Pre koho je a pre koho nie je vhodná protónová liečba?

Protónová liečba sa využíva pre vybrané diagnózy, ako nádory mozgu, cievne mozgové príhody, nádory hlavy a krku, zažívacieho traktu, pankreasu aj lymfómu či rakovinu prostaty. Nie je však vhodná pre ľudí s kardiostimulátorom či pre pacientov s diagnostikovanou leukémiou. Tento typ liečby sa tiež neodporúča pre ľudí s rakovinou prostaty, pokiaľ majú umelý bedrový kĺb.

Príbehy pacientov

„Krátko po tom, čo mi bola diagnostikovaná rakovina prostaty, som začal pátrať aj po iných typoch liečby, ako je klasická operácia. Hľadal som liečbu, ktorá by mi zabezpečila vyššiu kvalitu života. Podstúpil som protónovú liečbu a nikdy som to neoľutoval. Všetkým to môžem len a len odporučiť,“ povedal autor knihy Protónoví bojovníci Harold H. Dawley. K napísaniu publikácie ho viedol pocit, že sa so svojimi skúsenosťami chce podeliť aj s ostatnými. „.Mnoho Američanov ani len netuší o možnosti protónovej liečby,“ vysvetľuje. Vo svojej knihe píše Dawley aj o tom, aký neskutočný biznis vraj existuje v súvislosti s liečbou rakoviny prostaty, a tiež poukázal na neochotu väčšiny urológov posielať pacientov na protónovú terapiu.

Na stretnutie dorazil aj bývalý pacient, pán Ladislav, ktorý sa podelil o svoje skúsenosti s protónovou liečbou. „Diagnostikovali mi rakovinu prostaty. Môj urológ ma poslal do nemocnice s tým, že mi doporučil operáciu. Ja som sa ale rozhodol skúsiť terapiu protónmi,“ hovorí pán Ladislav. Pri otázke, ako bol s priebehom liečby spokojný, odpovedal: „S takým úžasným personálom som sa ešte nestretol, každému to rozprávam. Moja liečba trvala len 5 dní. Počas liečby som sa cítil, ako keby som chodil do športového klubu. Až na malý detail – musel som sa vyzliecť a ľahnúť si,“ hovorí s úsmevom na perách spokojný, teraz už bývalý, pacient.

Dôležitá je osveta

Nadačný fond pre protónovú terapiu sa rozhodol preložiť do češtiny svedectvo muža, ktorý vyhral svoj boj s rakovinou prostaty. Harold H. Dawley sa nenechal odradiť ľuďmi, ktorí nemajú informácie alebo ich nechcú poskytnúť. Hlavným obsahovým cieľom knihy je poukázať na to, čo protónová liečba pre pacientov prináša, teda nie samotnú liečbu, ale hlavne kvalitu života.

Knihu Protónoví bojovníci v českom jazyku si môžete stiahnuť TU

Dopyt pacientov sa neustále zvyšuje

Protónové centrum v Prahe je jediné svojho druhu v regióne krajín Vyšehradskej štvorky. My sa snažíme ľudí informovať, že majú právo si zvoliť tú najlepšiu možnú liečbu, ktorá existuje,“ povedala Iva Taťounová. Informovala, že len nedávno spustili nový program liečby rakoviny pľúc. Pripomenula tiež, že v Českej republike majú uzavretú zmluvu už so všetkými zamestnaneckými poisťovňami, takže pacienti už môžu byť bez obáv, náklady za liečbu im paušálne preplatí ich poisťovňa. Taťounová ešte prezradila, že vzhľadom na neustále sa zvyšujúci dopyt pacientov po tomto druhu liečby plánujú v blízkej budúcnosti rozšíriť dvojsmennú prevádzku na tri zmeny.  

Liečbu v protónovom centre môžu absolvovať aj Slováci

Dvere do pražského protónového centra majú otvorené aj Slováci. PTC má zmluvu so všetkými slovenskými poisťovňami. Iva Taťounová povedala, že Slovensko by podľa nej tiež malo mať svoje protónové centrum, pretože dopyt zo strany pacientov je pomerne veľký. Prezradila, že ešte koncom minulého roka diskutovali na túto tému so slovenskou vládou, ministerstvom zdravotníctva aj so zdravotnými poisťovňami. Reakcia zo strany Slovenska vraj bola pozitívna. Taťounová dodala, že na Slovensku by stačilo protónové centrum s jednou ožarovňou.
 

- Reklama -