Otvorme dvere imigrantom do Európy, vyhlasuje úrad Medzinárodnej organizácie pre migráciu na Slovensku

    0
    Protest proti imigrantom v Bratislave (Autor: Marek Kravjar)

    Slovensko môže pomôcť finančne, technickými opatreniami a personálom, čo by Taliansku a Grécku, ktoré čelia veľkej migračnej vlne, pomohlo zvládnuť nápor migrantov. Pripomína, že Slovensko už prispieva do spoločného rozpočtu, vďaka ktorému by mali krajiny nápor migrantov lepšie zvládnuť.

    „Pokiaľ ide o krajiny pôvodu (krajiny, odkiaľ migranti pochádzajú), veľmi reálnou možnosťou je pomáhať v rámci rozvojovej pomoci, čo Slovensko takisto robí,“ uviedla Vatráľová. Konštatuje však, že „mechanizmy sú síce nastavené, ale každá takáto pomoc je obmedzená tým, ako sa dá s krajinou pôvodu spolupracovať“. Ak sa s krajinou dá spolupracovať a dovolí mimovládnym a medzinárodným organizáciám pomáhať na svojom území, tieto aktivity môžu mať zmysel. Ak ide napríklad o Líbyu, kde nie je stála vláda, tak sa situácia podľa šéfky IOM veľmi ťažko rieši.

    Ďalším účinným opatrením je zjednodušiť legálne cesty pre vstup do Európskej únie. Podľa Vatráľovej je to tiež jedno z riešení, ako „konkurovať“ prevádzačom. Tí sa zároveň musia prísne postihovať. Vatráľová si myslí, že v tejto fáze je dôležité si uvedomiť, že utečenci v najbližšom období utekať budú, keďže im ide o záchranu života.

    - Reklama -