Odňatie statusu nám nehrozí, myslí si rektor Univerzity Mateja Bela

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Hiadlovský upozorňuje, že Akreditačná komisia posudzovala plnenie troch kritérií začlenenia vysokej školy medzi univerzitné vysoké školy. V rámci prvého kritéria, ktorým je hodnotenie úrovne výskumnej činnosti vysokej školy, na univerzite posudzovali 18 oblastí výskumu. “Univerzita plní toto najkomplexnejšie kritérium pri tak početných hodnotených oblastiach na 95 percent, čo je vynikajúci výsledok. Preto nemožno konštatovať, že sa na UMB nedarí vedeckým výstupom a hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je veľmi dobré,” tvrdí Hiadlovský.

    Na základe stanoviska Akreditačnej komisie UMB neplní iba druhé kritérium, v ktorom komisia hodnotila výstupy výskumu či umeleckej činnosti študentov a absolventov doktorandského štúdia. “V písomnom stanovisku k návrhu hodnotiacej správy som žiadal o prehodnotenie tohto kritéria, keďže UMB toto kritérium neplní len hranične. Z uvedeného vyplýva, že pre UMB je ročná lehota dostatočná na nápravu a rozhodne sa o splnenie tohto kritéria budeme uchádzať skôr ako po roku,” dodal Hiadlovský a skonštatoval, že už v tejto chvíli UMB toto kritérium plní.

    Máme aj dobré školy

    Podľa komplexného hodnotenia Akreditačnej komisie za roky 2008 až 2013 môže päť slovenských univerzít prísť o titul, problém má i Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Ako povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister školstva Juraj Draxler, “Akreditačná komisia dvíha na základe hodnotenia škôl výstražný prst”. Problém má Katolícka univerzita v Ružomberku, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. “Ak do roka od doručenia hodnotenia nedôjde k náprave, hrozí, že minister školstva dá návrh na odňatie titulu univerzita,“ poznamenal Draxler.

    Podľa predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru má týchto šesť škôl problém napríklad s publikačnými výstupmi či výstupmi doktorandov. Ekonomická univerzita v Bratislave splnila kritérium výstupov doktorandov len na hrane. Ako doplnil šéf rezortu školstva, žiadnej verejnej vysokej škole nehrozí, že prestane existovať.

    Aj na Slovensku sú však vynikajúce vysoké školy, predseda Akreditačnej komisie medzi ne zaradil Univerzitu Komenského v Bratislave, Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technickú univerzitu Košice. “V tesnom závese je Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita Zvolen,“ dodal Fišera.

    - Reklama -