Putin sa vybral na Krym. Bol si tam trošku upratať

0
Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

Polostrov Krym je známy svojou turistickou atraktivitou. Po tom, ako si Krym anektovalo Rusko, však poklesol aj počet návštevníkov polostrova. Minulý rok prišlo na Krym len asi dva milióny turistov, čiže približne tretina až polovica počtu z čias, keď patril Ukrajine. Podľa ruských médií je najväčší problém zlá infraštruktúra a nedostatok vody.

Putinove opatrenia

Prezident navrhol inventarizáciu všetkých krymských ubytovacích zariadení, pretože podľa jeho slov by mala byť dovolenka na Kryme lacná, komfortná a zaujímavá. Putin tiež plánuje zrušiť vízovú povinnosť pre turistov z krajín skupiny BRICS.

Problém s korupciou

Denník Právo s odvolaním sa na agentúru Bloomberg uvádza, že podľa júnovej správy moskovských auditorov sa vláda nemôže dopátrať dvoch tretín financií poskytnutých Krymu, ktoré mali byť použité na výstavbu diaľníc. V súčasnosti už Federálna bezpečnostná služba vyšetruje pre podozrenie z korupcie troch krymských činiteľov – ministra priemyslu, hlavného daňového inšpektora a šéfa jaltského prístavu. Putinov človek, premiér krymskej vlády Sergej Aksjonov pochybenia vyšetrovaných i argumenty vyšetrovateľov rázne odmieta.

Zoštátnenie súkromného majetku prinieslo polostrovu hospodársky úpadok

Aksjonovova vláda presadila program núteného zoštátnenia súkromného majetku osôb, čo spôsobila odliv mnohých investorov. Úrady dnes majú široké právomoci v oblasti zhabania nehnuteľností, súkromného či firemného majetku. Vláda v Moskve tak má s polostrovom nemalé problémy. Je totiž nútená sanovať až 75 percent krymského rozpočtu, aby mali miestni na dôchodky či sociálne dávky.


 

- Reklama -