Ministerstvo spravodlivosti: Od marca na súdoch nahrali takmer 100 000 zvukových záznamov

0
Tomáš Borec, minister spravodlivosti (Autor: SITA)

Celý projekt sa začal v roku 2011, celkové náklady dosiahli 3,28 milióna eur. Až 3,24 milióna eur sa uhradilo z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Po pilotnej prevádzke možno skonštatovať, že systém funguje bez problémov a dobre, vyhlásil minister. Od marca už na súdoch nahrali takmer 100 000 zvukových záznamov z pojednávaní.

Borec si myslí, že projekt je do budúcnosti dobrým základom na používanie systému, ktorý je schopný premieňať hlas na text. Tento systém však ešte nie je na takej úrovni, aby sa mohol používať. Popri nahrávaní pojednávaní je stále potrebné vyhotovovať aj zápisnice. Šéf rezortu spravodlivosti zároveň upozornil, že po vstúpení do platnosti nových civilných kódexov od júla budúceho roka odpadne povinnosť robiť zápisnicu z pojednávaní. Bude na sudcovi, či bude chcieť takýto zápis, dodal.

Švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Alexander Wittwer poďakoval na tlačovej besede rezortu spravodlivosti za odvedenú prácu na tomto projekte. Výsledky projektu sú podľa neho presvedčivé. Potenciálne prispejú k urýchleniu súdneho konania a zmiernia mieru korupcie prostredníctvom zvyšovania verejnej kontroly, dodal. Verí v pozitívny prínos pre všetkých v súdnych sieňach.

Nahrávacími zariadeniami bolo postupne od leta minulého roka vybavených všetkých vyše 500 pojednávacích miestností. Vrátane miestností vo väzniciach, kde sa pojednáva. Systém automaticky uchováva nahrávky a priraďuje ich k súdnemu spisu. Od marca sa nahrávajú civilné aj trestné pojednávania, výnimkou sú neverejné zasadnutia. Účastníci konania si môžu kópiu zvukového záznamu vyžiadať bezplatne. Na základe praktických skúsenosti ministerstvo zakúpilo z vlastných zdrojov ďalších 750 nahrávacích zariadení pre sudcov, aby bol celý proces ešte efektívnejší a rýchlejší.

- Reklama -