Severokórejský vodca nariadil bojovú pripravenosť proti Južnej Kórei

0
Kim Čong-un, Severokórejský vodca (Autor: SITA)

Južná Kórea vypálila vo štvrtok niekoľko desiatok delostreleckých nábojov na územie svojho severného suseda. Túto akciu podnietil výstrel podozrivého projektilu na juhokórejský reproduktor, cez ktorý sa vysiela propaganda proti Pchjongjangu.

Soul začal vysielať propagandu proti komunistickej Kórei z reproduktorov na hraniciach, čím obnovil taktiku, s ktorou obe strany prestali ešte pred 11 rokmi. Severná Kórea už pred týždňom žiadala, aby južný sused zastavil vysielanie, v opačnom prípade spustia vojenskú akciu.

Ultimátum skončí v sobotu

Kim Čong-un vo štvrtok večer, po výstrele zo strany Južnej Kórei povedal, že jeho vojaci sú v „kvázi vojnovom stave“ a nariadil ďalšiu vojenskú operáciu, pokiaľ Južná Kórea nezastaví vysielanie zahraničnej propagandy a kým neskončí „psychologická vojna“ proti severu, a to do 48 hodín. Ultimátum teda vyprší v sobotu o o piatej hodine popoludní. Toto varovanie prichádza potom, čo si vo štvrtok obe krajiny vymenili delostreleckú paľbu cez vzájomne ťažko ozbrojené hranice. Informuje britský denník The Guardian.

Demilitarizovaná hranica

Pre ilustráciu len pripomeňme, že obe Kórei boli od konca kórejskej vojny (1950-53) rozdelené do ťažko ozbrojenej demilitarizovanej zóny. Tento konflikt sa skončil prímerím, avšak nie mierovou zmluvou. Severná a Južná Kórea sú teda de facto aj po 62 rokoch stále vo vojnovom stave.

Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU
 

- Reklama -