Košickí poslanci odobrili 300.000 na mzdy pre DPMK, polepšia si aj iní

0
Ilustračná snímka (Autor: TASR)

Príspevok pre DPMK sa zvýši o 300.000 eur na krytie predpokladanej straty v tomto roku s prednostným použitím na mzdy. Predovšetkým na platy je určená aj suma 175.000 eur pre SMsZ.

Prostriedky vo výške 40.000 schválilo MsZ na rovnaký účel i pre Zoo Košice.

Suma 100.000 eur ide na tieto bežné výdavky z peňazí pôvodne určených pre neziskovú organizáciu EYOF Košice 2021, keďže v marci boli ukončené všetky aktivity týkajúce sa organizovania tohto letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF).

Ako pre TASR povedal námestník primátora Marcel Gibóda, dôvodom predloženia doplňujúceho návrhu, ktorí poslanci schválili, respektíve vyčlenenie peňazí na mzdy, je potreba riešiť najkritickejšie zamestnanecké pozície v uvedených organizáciách mesta.

„Nielen DPMK potrebuje riešiť rizikové skupiny, reálne nejde o nejaké plošné zvyšovanie platov, ale o stabilizáciu,“ vysvetlil s tým, že dodatočné zdroje pre DPMK bude možné použiť na vykrytie mzdových potrieb DPMK od 1. júla.

MsZ sa bude situáciou v DPMK a štrajkovou pohotovosťou jej zamestnancov zaoberať aj na mimoriadnom zasadnutí 4. júla.

Mestské časti si prijatým pôvodným uznesením prerozdelia sumu 400.000 eur, ktorú budú môcť použiť nielen na kapitálové, ale aj na bežné výdavky.

Prostriedky vo výške 300.000 eur pôjdu na zimnú údržbu – ide o zvýšenie finančných prostriedkov o skutočné čerpanie ku koncu mája, ktoré súvisí s takzvanou chodníkovou novelou.

Ďalšie peniaze pôjdu napríklad na projekty ZOO a K13 – Košické kultúrne centrá, a to na výdavky súvisiace s organizáciou viacerých podujatí.

Naopak, výdavky znížili na prezentáciu a propagáciu mesta a vo výške 207.000 eur na výkup pozemkov s cieľom výstavby komunikácií, a to vzhľadom na doterajší vývoj plnenia tejto aktivity.

Celkové zvýšenie rozpočtu tak predstavuje 1,1 milióna eur, pričom celkové príjmy aj výdavky vrátane finančných operácií dosahujú výšku 232.971.774 eur.

- Reklama -