Bratislavská vodárenská spoločnosť má obrovské problémy, upozorňuje jej nastupujúci šéf

0
Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

Olajoš upozornil, že BVS má dve dcérske spoločnosti (Infra Services a Bionergy, poznámka TASR), ktoré sa podľa neho tvária ako samostatné “bojové” jednotky, bez koordinácie čohokoľvek s materskou spoločnosťou.

“K tomu treba pripočítať prevádzkové problémy ako starnutie zamestnancov, zameranie sa na riešenie len akútnych stavov bez strategického konceptu a úplná ignorácia medzinárodnej spolupráce i moderných trendov vo využití vody ako jedinej strategickej suroviny 21. storočia,” priblížil Olajoš, ako vníma situáciu v BVS.

Všetko vyššie uvedené je podľa neho v sektore, v ktorom BVS nemá žiadnu konkurenciu a ceny sú regulované, teda všetko je predvídateľné a plánovateľné.

“Z môjho pohľadu je preto najpodstatnejšie do roku 2022 BVS postaviť “z hlavy na nohy”, začať aplikovať normálne a medzinárodne vyskúšané štandardy manažmentu od predstavenstva až po “posledného” zamestnanca,” deklaroval nastupujúci šéf bratislavských vodární.

Vyvodzovať chce tiež zodpovednosť na všetkých úrovniach riadenia a pripraviť strategický plán na obdobie do roku 2032, znenie ktorého má odsúhlasiť 100 percent akcionárov.

Olajoš vo svojom rozvojom pláne, zverejnenom na webe hlavného mesta, vidí BVS v roku 2022 ako stabilizovanú regulovanú spoločnosť, s prijatým strategickým plánom do roku 2032 a vyrovnaným investičným dlhom.

Cena vody by mala podľa neho v tom čase zodpovedať už nákladom a zmenená má byť aj firemná kultúra a štýl riadenia. Na konci svojej prezentácie má s otáznikmi uvedené aj “100-percentné ovládnutie BVS mestom Bratislava? a prípadné? zapojenie strategického investora?”

“Čo sa týka vety s mnohými otáznikmi, zopakujem, len čo som povedal na neverejnom vypočutí, verejnom vypočutí a aj na predstavení sa pred mestskými poslancami. Je to posledná veta v mojej prezentácii, ktorej účelom je pohnúť všetkých akcionárov k rozmýšľaniu, čo si želajú mať v strategickom pláne,” vysvetlil. 

Ako tvrdí, najbližší mu je koncept BVS ako “stadtwerke” v zmysle nemeckého modelu, ktorý sa tam uplatňuje pre vodu, elektrinu, iné verejné služby už približne 70 rokov a podľa Olajoša funguje.

Pri Olajošovi členovia výberovej komisie uviedli aj odporúčanie, že bude potrebovať vo vodárňach silný odborný tím a jasný mandát na dosiahnutie s mestom dohodnutých míľnikov.

Ten to však nevníma negatívne, podľa neho v ére 21. storočia akýkoľvek líder potrebuje tím, s ktorým dokáže plniť úlohy a vytýčené ciele.

Olajoš uspel vo výberovom konaní, výber odobril bratislavský primátor Matúš Vallo a koncom júna ho schválili bratislavskí mestskí poslanci.

Na otázky TASR odpovedal s tým, že ho čaká ešte Valné zhromaždenie BVS, a preto sa vyjadril ako čakateľ na pozíciu predseda predstavenstva BVS.

Akcionármi BVS sú obce a mestá v územnej pôsobnosti spoločnosti, pričom majoritným akcionárom je mesto Bratislava.

- Reklama -