Bratislava nevyhovela protestu prokurátora kvôli zákazu herní. Je to zarážajúce, mesto hazarduje s financiami, tvrdí AZAH

0
Herné automaty (Autor: SITA)

“Je zarážajúce, že čelní predstavitelia mesta bagatelizujú protest takejto inštitúcie a dokonca hrdinsky vyhlasujú, že ich právny názor akéhosi prokurátora nezaujíma,” informovala TASR Dominika Lukáčová z AZAH. 

Podľa asociácií je nepochopiteľné, ako môžu byť obyvatelia mesta vystavovaní riziku prehratých sporov. Ako spoločne tvrdia, nebolo to hlasovanie o hazarde, ale o tom, či sa bude rešpektovať právo a napravia sa chyby, za ktoré môžu zaplatiť aj všetci tí, čo žiadnu petíciu nepodpísali. “Bolo to hlasovanie o spravodlivosti a o financiách tohto mesta. Napriek tomu sa protestu prokuratúry nevyhovelo, takže jej kroky môžu smerovať na súd. Počkáme si teda, či sa tak stane,” uviedla Lukáčová.

Aliancia za čistú hru – Clarify tvrdí, že sa mesto vydalo na cestu, na ktorej konci budú musieť všetci Bratislavčania siahnuť do peňaženiek, aby bolo z čoho zaplatiť vysoké odškodné prevádzkovateľom hazardných hier za škody spôsobené týmto VZN. “Od mestských poslancov očakávame, že prejavia aspoň kúsok zodpovednosti a zrušia VZN o zákaze herní a kasín na území Bratislavy. V opačnom prípade zbytočne zatiahnu mesto do súdneho sporu so štátom, keďže sa dá očakávať, že prokurátor vo veci podá žalobu na príslušný súd,” informovala TASR aliancia.

Iniciatíva Zastavme hazard dnešné rozhodnutie mestského zastupiteľstva vníma pozitívne. “Prosíme aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preveril postup Krajskej prokuratúry v Bratislave, lebo si myslíme, že ten protest bol neopodstatnený a v zákone nemal oporu,” povedal pre TASR Peter Beňa z iniciatívy s tým, že mesto pri prijímaní tohto VZN postupovalo v súlade so zákonom.

Krajská prokuratúra v Bratislave navrhla v máji VZN o zákaze herní v hlavnom meste zrušiť. Svoj návrh zdôvodnila tým, že o nariadení bratislavskí poslanci koncom marca hlasovali a rozhodli na základe petície občanov opakovane napriek tomu, že VZN nebolo schválené už na predchádzajúcom februárovom zasadnutí. Zákonná úprava petičného práva podľa prokuratúry nepredpokladá možnosť opakovaného vybavenia už raz vybavenej petície. Bratislavskí mestskí poslanci však dnes tomuto protestu nevyhoveli. Prokurátor je teraz oprávnený podať žalobu na súd.

Magistrát tvrdí, že hlasovanie a prijatie tohto VZN bolo uskutočnené v súlade s právnymi predpismi. Argumentuje tým, že petícia a hlasovanie o návrhu VZN tvoria dve oddelené fázy v procese hlasovania o zákaze hazardu. Mesto zastáva názor, že rozhodovanie o schválení alebo neschválení VZN nemožno považovať za rozhodovanie či konanie o petícii, ani za hlasovanie na základe petície. Proces prijímania VZN podľa samosprávy predstavuje samostatné a nezávislé konanie. Vybavením petície sa podľa magistrátu má na mysli vzatie petície “na vedomie”. 

- Reklama -