Dani z podlažia napokon definitívne odzvonilo. Predkladatelia po tlaku cúvli

    0
    Poslanec NR SR Ľubomír Petrák za stranu Smer-SD (Autor: SITA)

    V médiách a vo verejnosti sa však podľa predkladateľov o navrhovaných zmenách diskutuje iba emocionálne, často na základe poloprávd a účelových lží. “V takejto atmosfére nie sú vytvorené podmienky na predkladanie a zapracovanie konštruktívnych pripomienok do tejto novely zákona,” upozorňujú poslanci.

    Konštatujú tiež, že nikdy nebolo, nie je, ani nebude ich cieľom poškodzovať občanov Slovenska. “Sme presvedčení, že na princípoch zdaňovania stavieb podľa skutočnej úžitkovej plochy sme mohli spoločne s verejnosťou vytvoriť spravodlivý systém zdaňovania. Tento systém mohol vytvoriť predpoklady pre efektívne zdaňovanie rozsiahlych vilových komplexov, po ktorom väčšina spoločnosti dlhodobo volá,” argumentujú predkladatelia v stanovisku.

    Takisto je pre nich nepochopiteľné stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré niektoré predložené zmeny dlhodobo požadovalo a štyri mesiace sa aktívne zúčastňovalo na príprave novely, ale dnes mu podľa predkladateľov vyhovuje súčasné znenie zákona.

    Z viacerých zmien, ktoré mala novela priniesť, čelila v uplynulých dňoch kritike nová úprava dane zo stavieb, ktorá sa mala po novom platiť za každé podlažie domu. To mohlo podľa kritikov priniesť zásadné zvýšenie tejto dane pre všetkých majiteľov viacpodlažných rodinných domov.

    - Reklama -