Stáva sa Slovensko krajinou s čiernymi dierami na mape? Počet najmenej rozvinutých okresov, zdá sa, stúpne

0
Ilustračná fotografia: rokovanie vlády (Autor: TASR)

Úpravou (znížením) koeficientu nezamestnanosti, podľa ktorého sa určuje, ktoré okresy patria do programu rozvoja NRO, by mohlo pribudnúť k súčasným 12 ešte ďalších päť okresov, a to Košice-okolie, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce a Snina.

“Bolo by to v súlade s potrebami a záujmom okresov, ale vyžadovalo by si to ďalšie posilnenie kapacít na strane štátu a zásadnú revitalizáciu systémového nastavenia regionálneho rozvoja. Pridaním okresov by sa zvýšil počet príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít v najmenej rozvinutých okresoch na 190.000 osôb,” konštatuje ďalej vo vládnom materiáli splnomocnenec vlády pre podporu NRO.

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté regióny podľa koeficientu vykazovanej nezamestnanosti patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca a Rožňava.

Úrad splnomocnenca vlády pre NRO si na rok 2017 určil medzi ďalšie priority aj urýchlenie prípravy podkladov pre schvaľovanie a uzatváranie zmlúv na poskytnutie regionálneho príspevku a mobilizáciu európskych štrukturálnych a investičných fondov zameraných na znižovanie regionálnych rozdielov.

K cieľom v NRO bude patriť tiež podpora aktivít súvisiacich so vzdelávaním, zabezpečenie podpory malým a rodinným farmám a subjektom sociálnej ekonomiky v pôdohospodárstve, potravinárstve a drevospracujúcom priemysle, ale aj zabezpečenie podpory podnikom, ktorých hlavným účelom je napĺňanie sociálnych cieľov.

V plánoch je zároveň pritiahnutie investičných zámerov s vysokou pridanou hodnotou do týchto regiónov, či príprava komplexného programu verejných prác a prípravy pre zamestnanie. Priestor na podporu NRO existuje podľa vládneho materiálu aj v oblasti cestovného ruchu alebo vo využívaní a ochrane prírodných zdrojov.

- Reklama -