Doplácame na cezpoľných dvadsať rokov. Chce to zmenu zákona, vravia mestskí poslanci. Primátor pripravuje deklaráciu

0
Bratislavský hrad (Autor: repro youtube, mg)

Téma zlého financovania mesta sa nerieši už cez dvadsať rokov. Mestu tak ročne utekajú desiatky miliónov eur, ktoré chýbajú na opravu ciest, ale aj v mestskej hromadnej doprave. „Zdá sa, že Bratislave a jej financovaniu sa od vzniku štátu nikto nevenoval. A následky sú už dnes viditeľné.,“ hovorí mestská poslankyňa z klubu Most-Híd Iveta Plšeková. „Okrem 150-tisíc ľudí, ktorí v Bratislave bývajú kvôli práci či štúdiu, nie sú „uznaní“ ani ďalší obyvatelia, ktorí tu majú reálne, teda na základe prihlásenia sa na matrike, trvalý pobyt,“ vysvetľuje.

Financovanie mesta je totiž dané na základe Eurostatu, teda štatistického sčítania a nie reálneho stavu prihlásených obyvateľov. To predstavujete rozdiel asi 70-tisíc ľudí. „Neviem si predstaviť, že by Sociálna či zdravotné poisťovne boli financované na základe akéhosi sčítania ľudu a nie reálne uzavretých zmlúv či prihlásení. Tak je to aj s trvalým pobytom. Tu stráca hlavné mesto ešte ďalších približne 13 miliónov eur,“ vyratúva poslankyňa.

Kvôli ľudom s prechodným pobytom by navrhovala, aby Bratislava dostávala dotáciu zo štátneho rozpočtu na vykrytie tohto rozdielu. Iným riešením by malo byť aj dodatočné zdanenie občanov s prechodným pobytom, čo sa mnohým páčiť pravdepodobne nebude, pretože by mohlo dôjsť k dvojitému zdaneniu a človek by tak platil daň nielen za miesto svojho trvalého bydliska, ale aj za to prechodné.

S podobným návrhom prišiel mestský poslanec z Bratislavského klubu Ján Hrčka. Ten si predstavuje menej bolestivé riešenie – zmenu zákona. „Dane by prerozdeľovali na základe údajov v registri osôb a bolo by možné započítavať aj ľudí s prechodným pobytom, čo by bolo administratívne jednoduchšie na prehlasovanie,“ hovorí.

Nesrovnal píše deklaráciu

Bratislavský magistrát už ale začal pripravovať riešenia. Tie sa však na stoly poslancov majú dostať až na jeseň. „Primátor Ivo Nesrovnal chce túto pozíciu zmeniť a pripravuje Bratislavskú deklaráciu, ktorá bude východiskom pre konkrétne úpravy znenia Zákona o hlavnom meste Bratislave,“ povedala Monika Volekova z Oddelenia komunikácie a marketingu na bratislavskom magistráte a vysvetľuje, že kľúčovými zámermi Bratislavskej deklarácie sú: „vrátiť podiel dane z príjmu fyzických osôb pre samosprávu na 70,30 %, zaviesť miestny poplatok za rozvoj pre investorov, prerozdeľovať príspevok na obyvateľa z dane z príjmov fyzických osôb podľa registra obyvateľov a nie podľa Štatistického úradu a prijať nový zákon o Bratislave.“

Primátor chce s textom deklarácie oboznámiť aj starostov jednotlivých mestských častí.  „O systémových zmenách v legislatíve a financovaní mesta rokoval s najvyššími ústavnými činiteľmi a cíti ich podporu. Tému zákona, ktorý má priniesť hlavnému mestu adekvátne postavenie pre napĺňanie jeho funkcií a spravodlivejší model financovania, bude primátor naďalej otvárať na politických i odborných fórach,“ dodala na záver Voleková.

- Reklama -