Ľuďom v Polomke došla trpezlivosť. Pietna spomienka na obeť útoku rómskeho extrémistu sa premenila na pochod proti Rómom

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Pietna spomienka na zavraždenú ženu v Polomke prerástla do pochodu, ku ktorému sa pridalo  približne sedem stoviek prevažne miestnych ľudí. Na akcii nechýbali ani zástupcovia ĽSNS na čele s Marianom Kotlebom. Predseda ľudákov sa po úvodnej minúte ticha obul do slovenskej vlády. Vinu za nezvládnuteľnú situáciu v niektorých stredoslovenských obciach s veľkým počtom Rómov nesie podľa Kotlebu minister vnútra Robert Kaliňák. Predseda ĽSNS pri tejto príležitosti nezabudol ani na svoj odpor k utečencom a uviedol, že „namiesto toho, aby (Kaliňák) tvrdo zasiahol proti cigánskemu teroru, namiesto toho, aby poslal policajtov z kancelárií do ulíc, spolu s premiérom Ficom schválil príchod tisícov nebezpečných imigrantov na Slovensko“.

    Podľa Kotlebu sa vražda v Polomke nemusela stať, keby samosprávy viacerých obcí na Horehroní poslúchli jeho výzvu na zriadenie spoločnej obecnej polície. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na tento účel už vlani vyčlenil zo svojho fondu 20 000 eur. Na záver pietnej spomienky, ktorá sa zmenila na protirómsky pochod, Kotleba vyzval ľudí, aby prišli na prvé septembrové zasadnutie zastupiteľstva BBSK a začali „aktívne konať v prospech bezpečnosti svojich rodín“.

    Starosta chcel akciu rozpustiť, ale vzdal to

    Smútočný pochod Polomkou chcel starosta obce Ján Lihan (SDKÚ-DS) zrušiť, ale po jeho úvodných slovách o tom, prečo nepodnikol konkrétne kroky na ochranu miestnych, si vyslúžil len piskot ľudí. Starosta preto radšej odišiel. Celá akcia v Polomke vyvoláva ešte väčšie napätie na strednom Slovensku, ktoré dlhodobo čelí problémom s neprispôsobivými obyvateľmi rómskeho pôvodu.

    Celé stanovisko ĽSNS si môžete prečítať TU

    - Reklama -