Máte dobrý nápad aj konkrétny biznis plán? Tu sú možnosti, ako ich financovať

0

14.6.2022 Patríte medzi ľudí, ktorí majú nápad na podnikanie, ale chýbajú vám na jeho realizovanie financie? Chceli by ste sa pohnúť vo svojom podnikaní ďalej, máte pripravený biznis plán, no nemáte dostatok finančných prostriedkov? V súčasnosti existuje niekoľko spôsobov ako ich získať a o niektorých z nich sa dočítate v našom článku.

Vyzbierajte peniaze od budúcich zákazníkov a fanúšikov

Jedným z najmodernejších spôsobov ako získať financie pre rozvoj vášho podnikania je systém crowdfunding. Jednoducho povedané, jedná sa o získanie peňazí od viacerých investorov, často aj v malých čiastkach, prostredníctvom internetu. Dôležitou súčasťou transakcie je dohoda o odmene za poskytnuté finančné prostriedky.

V prípade podnikateľského crowdfundingu je najčastejšou odmenou pre investora finančný zisk, čiže vrátenie vloženej sumy spolu s príslušným dohodnutým úrokom.

Ďalšou možnosťou ako sa zapojiť do projektu, je stať sa jeho súčasťou. Každý investor získa za svoje poskytnuté financie určitý počet akcií spoločnosti. Vďaka tomu sa stáva jeho akcionárom. Počet akcií je priamoúmerný výške poskytnutých prostriedkov.

Zaujímavým benefitom pri tejto forme získavanie financií je súčasné overovanie si potenciálu projektu. Ak totiž už v tejto prvej fáze nezískate dostatočný počet investorov, môže to byť pre vás signál, že projekt nemusí byť úspešný ani v budúcnosti. V takom prípade treba zvážiť jeho pokračovanie, alebo skúsiť popracovať na jeho úprave.

Samotný proces získania investícií prebieha najčastejšie prostredníctvom špecializovaných internetových platforiem. Výhodou je samozrejme poskytovaný servis, znalosť prostredia, ale aj zvýšený výskyt potenciálnych investorov.

Úverové zdroje z bánk pre fyzické aj právnické osoby

Klasickým spôsobom ako získať financie pre váš biznis sú pôžičky alebo úvery, ktoré poskytujú banky pre väčšinu podnikateľských subjektov. Dnes je na trhu viacero bánk s takouto ponukou, majú však rôzne podmienky, ktoré si je dôležité preštudovať.

Rozdielov môže byť totiž viacero. Žiadateľa o úver zaujíma predovšetkým hodnota úrokov, no treba si všímať aj ďalšie podmienky. Napríklad maximálnu výšku možnej poskytnutej pôžičky, dobu splatnosti, poplatky za poskytnutie úveru, ale aj prípadné sankcie pri nedodržaní pravidelných splátok. Odlišné sú tiež podmienky pre fyzické a právnické osoby.

Pri žiadosti o takýto druh financovania z bánk musíte byť tiež pripravený na to, že si vás banka preverí. Predovšetkým sa bude zaujímať o vašu úverovú minulosť.

Ak ste mali v minulosti problém so splácaním pôžičiek, vaše šance na získanie nového úveru za najlepších podmienok budú nižšie. Banka si však firmu či podnikateľa preverí aj prostredníctvom rôznych verejne prístupných registrov.

Predmetom ich záujmu je overenie si, či vaša spoločnosť nie je dlžníkov na zdravotnom a sociálnom poistení, alebo či nie ste vedený ako dlžník v oblasti daní. Zaujímať ich bude aj vaša celková finančná situácia a výška zadlženosti. Vo väčšine prípadov musíte banke predložiť kvalitný krátkodobý či dlhodobý biznis plán.

Podpora od štátu, pokiaľ budete podnikať na živnosť

Pre občanov ktorí sú na úrade práce a rozhodli sa začať podnikať ako živnostníci, má štát pripravených niekoľko možností podpory. Jednou z najzaujímavejších je nenávratný finančný príspevok na začiatok podnikania. Jeho základnou myšlienkou je pomôcť v začiatkoch najmä drobným budúcim podnikateľom a tým ich motivovať k vytvoreniu si vlastného biznisu.

Nenávratný samozrejme znamená, že ho nemusíte štátu vrátiť. Je to však podmienené splnením niekoľkých dôležitých podmienok. Jednou zo základných je minimálna doba podnikania ako SZČO a to nepretržite aspoň tri roky po vyradení z evidencie na úrade práce.

Ďalšou z podmienok je minimálna doba evidencie na úrade práce. Za určitých okolností stačí, aby ste boli evidovaný len 3 mesiace, niekedy to ale je až 12 mesiacov.

Tento výhodný príspevok na živnosť získate vtedy, ak podáte písomnú žiadosť, ktorá bude obsahovať okrem iného podnikateľský zámer spolu s kalkuláciou nákladov na jeho realizáciu. Po každom roku podnikania ste tiež povinný podať správu o jeho čerpaní.

Výška príspevku je rôzna a záleží najmä od toho, v akom kraji oň požiadate. V bratislavskom kraji to je približne 4.000 Eur, kým v iných krajoch to môže byť až viac ako 6.000 Eur. Na záver treba pripomenúť, že táto pomoc nie je právne nárokovateľná, ak však splníte všetky požiadavky, je jej získanie veľmi pravdepodobné.

Informačný servis

- Reklama -