Roman Bednár: Paríž a jeho hviezdy – autentický príbeh na pokračovanie; 183. pokračovanie

    0
    Roman Bednár (Autor: Roman Bednár)

    Boli v tom skutočne skvelí virtuózi – ako poznamenal uchvátený Denis, ktorý nikdy predtým nič podobné nevidel. V Ríme bolo ale všeličo, čo sa nedalo vidieť nikde inde, len v tomto, už tisícročia starom meste.      

    Pre nich dvoch to však nebol najmenší problém. Mali predsa v tomto smere skúsenosti z Paríža, kde doprava bola tiež veľmi komplikovaná a hustá, aj keď tam boli svetelné signály vodičmi podstatne viac rešpektované. Ginette to však mala aj v Ríme veľmi ľahké. Rímski vodiči, ktorí radi pokukávajú po pekných ženách, tak akonáhle zbadali jej úmyseľ, že chce prejsť cez cestu, tak dokonca až zastali.  V tom prípade totiž mali dlhšie možnosť ju mať blízko pred sebou.  Zase v iných prípadoch, keď už išli ďalej okolo Tibera, tak nejeden vodič začal na ňu vytrubovať, keď prechádzal okolo nej.

    Keď niekde trochu postála a Denis bol od nej niekoľko metrov vzdialený, tak sa pri nej pristavovali a pozývali ju k sebe do auta. Pritom obdivne pohvizdovali a rukami ukazovali, aké má skvelé krivky a zároveň pokrikovali:

    „Che bella, che bella – aká krásna a tu sei una belezza – ty si kráska.“

    Hlas im pritom vibroval šarmantnýn, nenapodobniteľným rímskym afektovaným pátosom, ktorý majú rímski muži vyhradený len pre najkrajšie ženy.

    Hádam najväčším problémom dopravy v Ríme – okrem veľkého hluku a ťažko dýchateľného vzduchu – je opakovaná nevyhnutnosť doslovného prebojovania sa na chodník ako chodec. Je to nesmierne ťažké na mnohých mistach obrovského centra tohto mesta, kde sú autá zaparkované aj v dvoch, či dokonca troch radoch husto vedľa seba a je extrémne ťažko sa pomedzi ne prepchávať a napredovať. Keď sa to napokon podarí a dotyčný si s úľavou konečne vydýchne, aby ale už o chvíľu ďalej musel absolvovať tú istú tortúru.

    Napriek všetkým týmto ťažkostiam a problémom je Rím niečím úžasne fascinujúcim a s ničím neporovnateľný. Je to mesto, ktoré si okamžite každého podmaní a ho očarí. Človek tam získa pocit, že sa tam za každú cenu musí vrátiť, a to symbolicky povedané v zmysle príslovia : „Všetky cesty vedú do Ríma.“   

    Pokračovanie nasleduje.

    Roman Bednár
    Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

    - Reklama -