Kubánka, ktorá písala Obamovi, je nadšená jeho odpoveďou

    0
    Balkón dekorovaný vlajkami USA a Kuby v Starej Havane. (Autor: SITA)

    Ileana Yarzaová napísala 18. februára Obamovi, že nie je veľa Kubáncov, ktorí by tak veľmi ako ona túžili stretnúť sa s ním osobne, a pozvala ho, aby si s ňou niekedy vypil šálku silnej kubánskej kávy.

    Obama v odpovedi napísal: “Dúfam, že budem mať čas potešiť sa šálkou kubánskej kávy” počas návštevy Havany v nedeľu. Jeho list letel v stredu na Kubu s prvou priamou zásielkou pošty a k adresátke dorazil vo štvrtok popoludní.Priame poštové spojenie medzi USA a Kubou bolo prerušené krátko po kubánskej revolúcii v roku 1959.

    Pani Yarzaová povedala pre agentúru AP, že je “príjemne prekvapená. Biely dom zverejnil list, ktorý jej Obama poslal, vo štvrtok, ale adresátka uviedla, že čaká s jeho otvorením, kým k nej nedorazia príbuzní, chce, aby boli pri tom. Yarzaová – ekonómka na dôchodku – začala písať Obamovi počas jeho prvej prezidentskej kampane a odvtedy mu napísala štyri či päť listov. Vo všetkých ho žiadala o odvolanie amerického obchodného embarga uvaleného na Kubu.

    Kubánka hovorí a píše plynule po anglicky, pretože ešte pred revolúciou na Kube navštevovala súkromnú školu vedenú Američanmi. Ako povedala, je očarená Obamovou “kultivovanosťou”. A hoci nevie, či sa s prezidentom USA počas jeho návštevy na Kube naozaj stretne, keby mala tú príležitosť, povie mu: “Obdivujem vás, rešpektujem vás a myslím si, že ste urobili niečo veľmi dôležité”, keď ste začali normalizovať vzťahy s Kubou.

    “Rada by som mu a jeho manželke ukázala svoj dom,” dodala. Americkí predstavitelia nedávno uviedli, že priame poštové spojenie s Kubou bolo prerušené krátko po kubánskej revolúcii. Kuba však uvádza, že sa to stalo po tom, ako z New Yorku na Kubu dorazila v roku 1968 listová bomba. Americký univerzitný expert na vzťahy medzi USA a Kubou William LeoGrande vyjadril presvedčenie, že správnou verziou je tá druhá, kubánska.

    - Reklama -