Západ nám nerozumie, povzdychol si Lajčák. Opäť riešil utečencov, najnovšie v Prahe

    0
    Zľava: Minister obrany Martin Glváč a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Na tému migrácie dnes v Prahe rokoval Lajčák so svojimi kolegami z V4, Nemecka a Luxemburska. Toto stretnutie dalo podľa slovenského šéfa diplomacie priestor na vysvetlenie postojov a argumentov. “Dôležitým výstupom z dnešného dňa je, že nás nebudú obviňovať z toho, že nie sme solidárni alebo že sme sebeckí,” povedal Lajčák. Ako dodal, problém migrácie má, samozrejme, humanitárny aspekt, ale aj politický, ekonomický, sociálny, bezpečnostný. “Nikto si nemôže myslieť, že ho vyriešime nejakým administratívnym rozhodnutím z Komisie,” uviedol. Kladie zároveň otázku, čo potom, ak prijmeme kvóty a o pár mesiacov zistíme, že utečenci sú aj tak v Nemecku či inej krajine, do ktorej chceli ísť. “Odpoveď na to nie je presvedčivá,” skonštatoval.

    Lajčák ale zdôraznil, že Slovensko chce udržateľné európske riešenie. Na problém migrácie sa však podľa jeho slov netreba pozerať tak, že “jedna veľkosť bude sedieť každému”. Za optimálne riešenie by považoval priznať, že jedna krajina je schopná prijať migrantov, ale iná je zase pripravená poskytnúť ľudí, personál či peniaze. “Vnímame to ako zložitý európsky problém, ale chceme prispieť tým, čo považujeme primerané pre Slovensko. A to predsa musíme vedieť lepšie my ako Európska komisia,” dodal. Zároveň uviedol, že niektoré krajiny naznačili, že im je blízka pozícia V4.

    Podľa Lajčáka nemá zmysle špekulovať o tom, čo Slovensko urobí, ak kvóty schvália. Dôležité je, aby sme presvedčili, že náš postoj je zodpovedný, že otázky, ktoré kladieme, sú legitímne. “Ak niekto hovorí, že toto je najväčšia kríza od vzniku Európskej únie, tak asi je tomu potrebné venovať aj adekvátnu pozornosť. Najväčšia kríza v dejinách Európskej únie a my nepovažujeme za potrebné zvolať Európsku radu? To znamená, že najväčšiu krízu ideme vyriešiť na úrovni ministrov vnútra? Tam nie sú ďalšie veci, o ktorých treba hovoriť na najvyššej úrovni?” pýta sa Lajčák.

    - Reklama -