Havana sa chystá na návštevu pápeža. Chce si ho udobriť nečakaným gestom

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Kubánske úrady prijali podobné rozhodnutie pri príležitosti príchodu pápeža po tretí raz – stalo sa tak aj pred návštevami Benedikta XVI. v roku 2012 a Jána Pavla II. v roku 1998.

    Väzňov by podľa dnešného oznámenia v štátnych médiách mali prepustiť počas nasledujúcich troch dní. Nariadenie sa podľa informácií agentúry AP vzťahuje na vybraných odsúdencov starších ako 60 rokov alebo mladších ako 20 rokov, v ktorých prípade išlo o prvý trestný čin. Slobodu dostanú ďalej dlhodobo chorí väzni, ženy a väzni s plánovaným podmienečným prepustením v roku 2016 a niekoľko cudzincov, ktorých domovská krajina súhlasila s ich prijatím. 

    Kubánske úrady v tejto súvislosti neuviedli, či sa medzi nimi nachádzajú osoby medzinárodnými ľudskoprávnymi skupinami a disidentmi považované za politických väzňov. Ospravedlnenie sa nevzťahuje na osoby odsúdené za vraždu, znásilnenie, zločiny spojené so sexuálnym násilím alebo násilím páchaným na deťoch, obchodovanie s drogami, zločiny namierené proti štátnej bezpečnosti alebo iné závažné trestné činy.

    - Reklama -