Toyota TS050 Hybrid: Keď odchádza legenda

0
TOYOTA GAZOO Racing. Le Mans 24-hodinové Majstrovstvá sveta vo vytrvalosti 16. až 20. septembra 2020. Sebastien Buemi (Švajč.), Brendon Hartley (Nový Zéland), Kazuki Nakajima (Jap.), Mike Conway (V. Británia), Jose Maria Lopez (Argentína), Kamui Kobayashi (Jap.) oslavujú stupeň víťazov. Foto: Toyota

Štyri sezóny, tri víťazstvá v Le Mans, po dva majstrovské tituly v kategórii jazdcov a tímov – taká je bilancia modelu Toyota TS050 Hybrid z tímu Gazoo Racing. Je to najúspešnejší japonský prototyp vo vytrvalostných pretekoch.

Posledné závodné kilometre absolvoval model TS050 Hybrid v Bahrajne a pomaly odchádza do dôchodku. Japonská automobilka však už má pripraveného jeho nástupcu. Nový model je skonštruovaný podľa najnovších predpisov triedy hyperautomobilov. Neskrývaným a neskromným cieľom je získať víťazstvo v legendárnych vytrvalostných pretekov 24 hodín v Le Mans.

Prototyp s DNA Toyoty

Predchádzajúci model priniesol Toyote svetové víťazstvo v šampionáte konštruktérov a vodičov FIA WEC v roku 2014. Vyhral päť pretekov, ale neuspel v  24-hodinových vytrvalostných pretekoch v Le Mans. Ide o jednu z najlegendárnejších udalostí vo svete motošportu, ktorá priťahuje státisíce fanúšikov na tribúny a milióny divákov pred televízne obrazovky.

Automobilky snívajú o tom, že sa tu zapíšu do histórie. Triumf v Le Mans je jedným z najvýznamnejších úspechov nielen pre závodných jazdcov, ale aj konštruktérov. To bol dôvod, prečo sa v tíme Toyota Gazoo Racing rozhodli vytvoriť nový prototyp. Oficiálne predstavenie je naplánované na január 2021. Bude na čo sa tešiť.

Autor: Juraj Turis

- Reklama -