Drahý odkaz na Facebooku. Rakúšan, ktorý sa vyhrážal Kurzovi zaplatí 1000 eur

0
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Foto: TASR/AP)

Rakúšan, ktorý sa kancelárovi Sebastianovi Kurzovi na sociálnej sieti Facebook vyhrážal smrťou, pretože nesúhlasil s protipandemickými opatreniami vlády, dostal finančnú pokutu 1000 eur. Udelil mu ju v pondelok krajinský súd v meste Linz, informoval denník Kurier.

Ak 45-ročný muž pokutu zaplatí do polovice apríla, zostane jeho trestný register čistý. Svoj skutok oľutoval a svoj hnev zdôvodnil tým, že nesúhlasil s obmedzeniami proti šíreniu nového koronavírusu, ktoré zaviedla vláda.

Prokuratúra ho obvinila z vyzývania na spáchanie trestných činov a z porušenia zákona o médiách, za čo by mu hrozili dva roky väzenia.

Muž si na svoju profilovú fotografiu na Facebooku dopísal heslo “Zabite Kurza”. Pod príspevkom svojho známeho uviedol, že kancelára by mali “zabiť” a pripojil k nemu aj osem symbolov noža a meča.

Svoje konanie na súde zdôvodnil finančnými problémami, skráteným pracovným úväzkom i tým, že sa nemohol pravidelne stretávať s priateľmi. Koronavírusové opatrenia považoval navyše za prehnané.

Ako však priznal, svoju kritiku mal vyjadriť vecnejším spôsobom. Nad tým, čo zverejnil na sociálnej sieti, sa vôbec nezamyslel, v opačnom prípade by určite zareagoval inak. Svoj účet na Facebooku už medzitým zrušil.

- Reklama -