VIDEO Zásadný prejav amerického herca. Vyzýva ľudí k neposlušnosti

0
Matt Damon, americký herec (Autor: SITA)

„Vychádzam z predpokladu, že svet je hore nohami. To znamená, že všetko je zle,“ začína herec a spisovateľ Matt Damon svoj prejav, v ktorom ľudí vyzýva k spochybňovaniu autorít. „Zlí ľudia sú vo väzení, ale zlí ľudia sú aj mimo neho,“ pokračuje.

„Zlí ľudia sú pri moci, ale aj mimo nej. Bohatstvo je rozdelené veľmi zvláštnym spôsobom, ktorý si nevyžaduje len malé reformy, ale drastické prerozdelenie. Jediné, čo stačí urobiť, je to, aby ste sa pozreli na dnešný svet, pretože uvidíte, že je hore nohami. Mohli by ste sa v pokoji pozerať na televíziu, ale keď by ste odišli a niekto by ju medzitým odpojil, vrátili by ste sa s hrozným zistením,“ hovorí herec.

Problémom ľudstva je civilná poslušnosť

Matt Damon tvrdí, že problémom ľudstva nie je civilná neposlušnosť, ale naopak civilná poslušnosť. „My potrebujeme práve tú neposlušnosť, aby sa rozbili hranice systému a jej vyčíňanie,“ dodal. Herec ďalej tvrdí, že milióny ľudí na svete prišlo o život práve pre poslušnosť voči vláde. Ako príklad uviedol nacistické Nemecko. „To, že ľudia počúvali Hitlera, bolo zlé,“ doplnil.

Damonovo posolstvo je, že slepá poslušnosť voči vládnym orgánom nie je nevyhnutne etickou voľbou. „Poslušnosť nemôže nahradiť váš morálny kompas,“ uviedol.

Právny štát podľa neho maximalizuje nespravodlivosť. „Právny štát je milodarom pre vodcov a pohromou pre ľudí. Mali by sme toto všetko vedieť a hlavne si to uvedomovať. Je dôležité získať späť hodnoty, ako sú zásady, ciele a nezávislosť,“ vysvetľuje Damon.

Prejav amerického herca Matta Damona. (Zdroj: YouTube.com)

- Reklama -