Fico pátra či potrebujeme zákon proti terorizmu. Opäť zvolal Bezpečnostnú radu

    0
    Robert Fico počas brífingu v rámci mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Rada bude zrejme rokovať aj o tom, že Francúzsko v utorok požiadalo o aktiváciu článku 42.7 zmluvy o Európskej únii (EÚ), ktorý sa týka poskytnutia vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci. O aktiváciu tohto článku historicky po prvýkrát požiadal francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Francúzsko teraz uskutoční sériu bilaterálnych rokovaní s členskými štátmi EÚ o tom, ako konkrétne môžu Parížu pomôcť v boji proti medzinárodnému terorizmu. Slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák na utorkovom rokovaní s francúzskym partnerom Laurentom Fabiusom zdôraznil, že Slovensko je pripravené podporiť Francúzsko. Konkrétnu formu podpory a pomoci vyšpecifikujú obe strany v najbližších dňoch. Je pravdepodobné, že časť záverov z rokovania Bezpečnostnej rady SR prerokujú následne ministri na zasadnutí vlády. 

    Na programe vlády je aj návrh na uznanie ruského a srbského jazyka za menšinové jazyky v zmysle časti II Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov. Ich uznanie za menšinové iniciovali ešte v roku 2012 zástupcovia ruskej a srbskej národnostnej menšiny. K ruskej národnostnej menšine sa podľa sčítania obyvateľov, domov a bytov na Slovensku v roku 2011 hlásilo 1 997 občanov Slovenskej republiky. K srbskej národnostnej menšine sa v roku 2011 hlásilo 698 občanov Slovenskej republiky. Príslušníci ruskej národnostnej menšiny a srbskej národnostnej menšiny nežijú koncentrovane v určitých konkrétnych geografických oblastiach, žijú rozptýlene, a teda v žiadnej obci v Slovenskej republike nedosahujú 15-percentnú hranicu počtu obyvateľov obce. 

    Ministri prerokujú aj návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov z kapitoly Všeobecná pokladničná správa na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií na územiach obvodov okresných úradov Gelnica, Komárno, Prešov, Liptovský Mikuláš, Sabinov a Námestovo. Vláda plánuje uvoľniť takmer 143-tisíc eur.

    - Reklama -