Obama na summite G2O: Mojou prvoradou úlohou ako prezidenta USA je bezpečnosť amerického ľudu

0
Lídri členských krajín skupiny G20 (Autor: SITA)

Po piatkových teroristických útokoch v Paríži prezident Obama vyhlásil, že sa USA bude držať súčasnej stratégie v boji proti Islamskému štátu.

Vo svojom prejave na summite G20 v Turecku Obama zopakoval, že cieľom je „degradovať a zničiť“ teroristickú skupinu. „Aj keď  smútime s našimi francúzskymi priateľmi … musíme mať na pamäti, že došlo k pokroku,“ povedal na margo vojenskej operácie v Sýrii. Uvádza portál The Time.

Obama ponúkol možnosť náletov Spojených štátov proti IS aj blízkovýchodným krajinám. Americký prezident opätovne odmietol pozemnú vojenskú operáciu v Sýrii. „Nie je to len môj názor, ale aj názor mojich vojenských a civilných poradcov, že by to bolo chybou,“ povedal.

V otázke prijímania sýrskych utečencov zdôraznil, že Spojené štáty nemienia ustupovať od svojich plánov prijímať ich aj naďalej.

Bezpečnosť ľudu na prvom mieste

Mojou prvoradou úlohou ako prezidenta USA je bezpečnosť amerického ľudu. Aj keď sme prijali viac utečencov, robíme tak iba po ich skríningu a bezpečnostnej kontrole,“ uviedol. „Musíme mať na pamäti, že mnohí z týchto utečencov sú obeťami terorizmu…  zabuchnúť im dvere pred ,nosom´by bola zrada našich hodnôt,“ dodal. Obama vo svojom príhovore tiež vyzval moslimské komunity, aby sa spojili v boji proti extrémistom  IS. Podľa jeho slov by bolo nebezpečné klasifikovať IS len ako čisto moslimský problém.

„Tiež si myslím, že moslimská komunita musí popremýšľať o tom ako zabezpečiť, aby ich deti neboli nakazené zvrátenou predstavou, že sa môžu zabíjať nevinní ľudí a ospravedlňovať to náboženstvom,“ povedal Barack Obama.

- Reklama -