Kto sú novodobí štúrovci s trochu iným cieľom? Miroslav Beblavý to vie a odhaľuje ďalšiu špinu v zdravotníctve

0
Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

Podľa Beblavého, ktorý pomery v našom zdravotníctve intenzívne sleduje, máme na Slovensku nových štúrovcov. Sú nimi takzvaní paškovci, akurát, že ciele a filozofiu majú trochu inú. Tú azda netreba bližšie špecifikovať. Beblavý sa tak opäť povŕtal v tom, ako to v tejto skupinke funguje. Dnes mal o tom totiž brífing a okrem toho pridal na sociálnu sieť aj siahodlhý príspevok.

Milióny pre smerácke chápadlá

Témou číslo jeden sú tentoraz eurofondy a príbeh o tom, ako si ich paškovci podelili v zdravotníctve. Slovensku však podľa neho teraz hrozí, že bruselské peniaze bude musieť vrátiť pre neoprávnené postupy pri poskytovaní eurofondov zdravotníckym zariadeniam. Podpredseda Siete tvrdí, že potrebujeme pravidlá zabezpečujúce používanie eurofondov vo verejnom, a nie súkromnom záujme. Zároveň sa aj minule v rozhovore pre PL.sk vyjadril, že ak má zdravotníctvo poriadne fungovať, treba odstrihnúť od neho chobotnicu, teda Smer.

Príkladom neoprávneného nakladania s eurofondami je prípad z roku 2009, keď bol ministrom zdravotníctva Richard Raši, aktuálne primátor Košíc. V tom čase vypísal z eurofondov výzvu na rekonštrukciu a investície do polikliník a ambulancií. Získať sa dala naozaj slušná suma, 2,5 milióna eur na žiadateľa. Podľa poslanca je však zarážajúce, že traja zo štyroch víťazov boli prepojení so stranou Smer-SD. Navyše, traja žiadateľa boli podnikateľské subjekty. Medzi nimi aj sekčovská poliklinika. V nej figurovali aj manželia Pažinkovci. Tí sú teraz známi aj vďaka nedávnemu poukázaniu poslanca na to, že za pár rokov dokázali premeniť päťtisíc eur na osem miliónov. Prvá suma je tá, akú Peter Pažinka a Norbert Bodör vložili do schátralej polikliniky, ktorá sa neskôr premenila na zlatú baňu. A druhá je cena, za ktorú bola poliklinika po pár rokoch predaná finančnej skupine Penta. Monika Pažinková, manželka Petra Pažinku, bola v poliklinike riaditeľkou a teraz je predsedníčkou Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Developeri môžu prasknúť závisťou

Poliklinka, ktorú vlastnil Peter Pažinka a riaditeľkou bola jeho manželka Monika, bola teda tiež medzi víťaznými žiadateľmi, a to aj napriek tomu, že európske pravidlá umožňujú dávať pomoc len zariadeniam v strate alebo pod úrovňou primeraného zisku. Táto poliklinika ale bola mimoriadne zisková. „Aby teda Richard Raši mohol darovať Pažinkovcom na rekonštrukciu extraziskovej polikliniky 2,5 milióna, musel začať tvoriť. Na ministerstve vymysleli vlastný, ekonomicky nezmyselný vzorec na výpočet dotácie a ešte ho aj aplikovali na nesprávne roky,“ vysvetlil Beblavý s tým, že neskôr si neskontrolovali, či nevyplatili náhodou priveľa. Zarážajúce je aj to, že už 2,5 roka po ukončení projektu, sa podarilo Pažinkovi polikliniku predať, hoci by sa tak malo stať až po piatich rokoch, ak nedôjde k niečomu závažnému. Ministerstvo zdravotníctva však podľa Beblavého v tomto prípade zobralo všetko na seba a s prípadnými nejasnosťami či problémami sa neobťažovalo.

Ďalšou firmou bola spoločnosť spojená s Annou Jurčišinovou, ktorá v posledných komunálnych voľbách kandidovala za stranu Smer, a dnes je Pažinkovej podriadenou. Šéfuje totiž pobočke ÚDZS v Košiciach. Spoločnosť Edelma, v ktorej je Jurčišinová konateľkou, však nie je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, len prenajíma priestory iným firmám a individuálnym lekárom, ktorí poskytovateľmi sú. Ako uviedol Beblavý, „štát teda daroval Jurčišinovej 2,3 milióna eur na to, aby za ne opravila priestory a nakúpila prístroje a tie potom komerčne prenajímala tým, ktorí ich skutočne využívajú. Developeri nech sa zožerú od závisti, že taký kšeft ešte nikto predtým nevymyslel.“

Príliš škandalózny už aj pre Smer

Ďalším úspešným žiadateľom bola košická Fakultná nemocnica L. Pasteura ako jediný verejný uchádzač zo všetkých vo výzve. „Ale aj tam sa paškovci postarali, aby peniaze tiekli správnym smerom. Tentokrát dokonca Paškovci s veľkým P,“ komentuje Beblavý. Ani pri tomto žiadateľovi totiž nebolo všetko s kostolným poriadkom. Ako upozorňuje poslanec, dodávku vysokošpecializovaných zariadení vyhrala úplne nová firma DAG Slovakia. Tá vznikla po viac ako troch týždňoch po zverejnení predbežného oznámenia o súťaži. „Firma nemá v opise podnikania nič súvisiace so zdravotníctvom, čo jej nebránilo dodať nemocnici to, čo samotné obstarávanie označuje za moderné a vysoko sofistikované zdravotnícke, laboratórne a prístrojové vybavenie,“  opisuje Beblavý. Obstarávanie sa však podľa neho takto skončilo aj pre doslova hviezdnu výberovú komisiu, kde sa to „smeráckymi potentátmi“ len tak hemžilo. Tvorili ju totiž Branislav Paška, synovec expredsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý pre obrovskú kauzu predraženého piešťanského CT vo funkcii skončil, ďalej Richard Majza, „polyfunkčný Smer káder, z ktorého neskôr Richard Raši urobil šéfa správy mestskej zelene a a ešte neskôr aj šéfa dopravného podniku v Košiciach“. Nechýbal ani Radoslav Čuha, riaditeľ prešovskej nemocnice, a ako uvádza Beblavý, „minulý rok sa mal stať štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva, ale išlo o meno príliš škandalózne ešte aj pre Smer, tak sa to nakoniec nestalo”. Kvarteto uzatvára Peter Hložný, spolužiak samotného Richarda Rašiho.

Celý príspevok Miroslava Beblavého si môžete prečítať TU.

Dôvodom ďalších Beblavého odhalení je apel na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby odvolal z funkcie šéfku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, teda Moniku Pažinkovú. „Pán minister, ak chcete zachovať aspoň nádej na dobré meno tohto úradu v budúcnosti, spravte si tam poriadok. Inak za to preberáte plnú politickú zodpovednosť,“ vyzýva ho poslanec. Mimochodom, minister Čislák čelí kritike aj zo strany kádehákov. Tí však žiadajú jeho hlavu. Je to preto, že minister podľa nich vôbec nerieši transparentnosť a klientelizmus.
 

- Reklama -