Návrat do tvrdej reality. Neuveriteľne hlboká kríza. Roztržka. Fico hodnotí summit EÚ

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Summit potvrdil zámer smerovať k vzniku spoločného systému ochrany hraníc EÚ so širšími právomocami, než aké má terajšia úniová agentúra Frontex. Povedal po nočnom rokovaní predseda Rady EÚ Donald Tusk.  Agentúra Frontex bude podľa neho pružnejšia. Bude mať právo z vlastnej iniciatívy vracať nelegálnych migrantov, ktorí nemajú v EÚ nárok na azyl. Agentúra by tiež mala dostať možnosť pôsobiť aktívnejšie pri ochrane vonkajších hraníc Únie.

Ankare pôjdu 3 miliardy

Šéf Európskej komisie Juncker po summite potvrdil, že Únia je pripravená na urýchlené rokovania o zjednodušení vízového režimu občanom Turecka, čo má byť akousi protihodnotou za lepšiu spoluprácu vlády v Ankare pri snahách zastaviť masový prílev migrantov do Európy. Juncker tiež informoval, že sa lídrom EÚ podarilo dohodnúť na „spoločnom akčnom pláne“ s Tureckom. Ten je zameraný na zastavenie migračných tokov na územie EÚ. Šéf exekutívy EÚ spresnil, že výška finančnej pomoci, ktorú dostane Ankara od EÚ, bude dohodnutá už v najbližších dňoch. Podľa diplomatických zdrojov ide o sumu vo výške troch miliárd eur.

Slovná roztržka

Podľa premiéra Roberta Fica bol štvrtkový summit návratom do tvrdej reality. Stretnutie európskych lídrov potvrdilo prehlbovanie migračnej krízy. „Len cez Grécko každodenne prechádza 7 000 až 10 000 utečencov do Európskej únie. Nemecko denne prijíma 7 000 utečencov,“ povedal. Veľká nervozita panuje aj v utečeneckých táboroch v Turecku, Jordánsku či v Libanone. Ďalším problémom je prichádzajúca zima, ktorá celú už beztak zložitú situáciu ešte viac komplikuje.

Premiér potvrdil, že miestami to medzi zúčastnenými stranami poriadne iskrilo. Najväčšie vášne vyvolal návrh na trvalý mechanizmus prerozdeľovania utečencov. Postoj slovenskej vlády v tejto otázke je známy a nemenný. „Ak sme nesúhlasili s povinnými kvótami, tak Slovensko principiálne odmieta aj permanentný mechanizmus rozdeľovania,“ zopakoval stanovisko slovenskej vlády jej predseda. Slovensko súhlasilo s rozdelením 40-tisíc utečencov, avšak na dobrovoľnej báze. Z nich prijme 100 ľudí. „Zdôrazňujeme irelevantnosť povinných kvót. Budú predstavovať obrovský technický problém do budúcnosti,“ vyhlásil Fico s tým, že opäť potvrdil zámer slovenskej vlády podať pre spôsob hlasovania v Rade ministrov žalobu na Európsky súdny dvor v Luxemburgu.  

V návrhu záverov štvrtkovej Európskej rady sa téma trvalého mechanizmu na prerozdeľovanie utečencov pôvodne nenachádzala. Premiér prezradil, že len niekoľko dní pred začatím summitu dostala vláda SR informáciu o tom, že to tam niektoré štáty budú mať záujem zapracovať. „To sa aj potvrdilo,“ povedal s tým, že v takom prípade by sa na ďalšom summite začal tento návrh spracovávať. Premiér nechcel povedať, o ktoré konkrétne štáty išlo. Naznačil, že sa to týkalo tých, ktoré sú najviac dotknuté migračnou krízou.

Ku konsenzu nedospeli

Medzi nimi a Vyšehradskou štvorkou tak podľa neho došlo k určitej rétorickej roztržke. Poznamenal, že proti takémuto mechanizmu je napríklad aj Španielsko.
„Dali sme dohromady sily, bolo to veľmi nepríjemné, podobne ako pri povinných kvótach, a podarilo sa nám to zablokovať. Je zrejmé, že dnes si mnohé krajiny, ktoré by privítali trvalý mechanizmus, uvedomujú, že príde k veľkému konfliktu, ak nastane pokus o presadenie trvalého mechanizmu,“ konštatoval Fico. Premiéri a prezidenti členských štátov EÚ ku konsenzu v tomto návrhu nedospeli.

Slovensko pomôže utečencom aj susedom

Premiér tiež informoval, ako sa do pomoci utečencom zapojí Slovensko. Na tento účel sa vyčlenilo približne 21 miliónov eur. Tri milióny eur pôjdu do trustového fondu (MZVaEZ SR) pre Sýriu. Pol milióna eur je určených do trustového fondu pre Afriku. Do Svetového potravinového programu prispeje 300 000 eurami a rovnakou sumou do Fondu na podporu migrantov a utečencov Rozvojovej banky Rady Európy. „Potom sú to rôzne príspevky menšie alebo väčšie do ďalších agentúr OSN, ako je Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) alebo UNICEF,“ informoval Robert Fico.

Okrem toho plánuje Slovensko posilniť personál agentúry Frontex. Aktuálne ponúka na tento účel 20 ľudí. Slovensko sa tiež zaviazalo pomôcť Maďarsku pri hliadkovaní hraníc. „Dosiahli sme definitívnu dohodu na úrovni krajín V4 na vytvorenie spoločných policajných síl, ktoré budú chrániť schengenskú hranicu medzi Srbskom a Maďarskom,“ vyjadril sa Fico. Slovensko a Česko pošlú Maďarsku 50 policajtov, Poľsko o čosi viac.

- Reklama -