Idete vlakom do Prahy a odrazu natrafíte na plný vagón imigrantov. Redaktor PL.cz mal naozaj dobrodružnú cestu, máme aj foto

Policajný zásah proti imigrantom (Autor: Radim Panenka)

Medzinárodný vlak z Budapešti do Berlína mal pred odjazdom z Bratislavy približne polhodinové meškanie. Už na bratislavskej vlakovej stanici bolo nástupisko plné slovenských policajtov. Možno až niekoľko desiatok.

Po nastúpení do vlaku bol dôvod ich prítomnosti okamžite jasný. Väčšinu vlaku  obsadili utečenci, podľa vzhľadu, pravdepodobne, zo Sýrie či ďalších krajín Blízkeho východu. Slovenská polícia však migrantov vo vlaku nechala a všetci pokračovali k českým hraniciam.
Rovnako tak i maďarská strana im umožnila v pokoji nastúpiť do vlaku ešte v Budapešti a dovolila im opustiť územie ich krajiny. Počas utorkového rána sa  už objavila informácia, že Maďari uzavreli svoju hlavnú vlakovú stanicu, nejazdia odtiaľ žiadne vlaky a maďarská polícia sa snažili všetkým migrantov dostať preč zo stanice.

Migranti sa týmto spôsobom tzv. balkánskou cestou dostávajú z Turecka cez grécko, Macedónsko, Srbsko, Maďarsko, Slovensko a Česko pravdepodobne do Nemecka či ďalej na západ.
Otázka, ktorá vám napadne hneď na začiatku znie – ako je možné, že nelegálni migranti si pokojne cestujú vlakom do strednej časti EÚ, aj napriek tomu, že vo vlaku je polícia?

Inými slovami, Maďari i Slováci ich nechali len tak prejsť cez svoje územie, až česká polícia ich za hranicami vyviedla z vlaku a pripravenými autobusmi ich dopravila na iné, prechodné miesto.

Hneď po zastavení vlaku v Břeclavi za slovenskou hranicou sprievodcovia upozorňovali, že tu budeme stáť dlho. „Vlak je plný utečencov a polícia všetkých plánuje dostať z vlaku a premiestniť ich do pristavených autobusov,“ povedala reportérovi ParlamentníchListů.cz jedna zo sprievodkýň. Vo vlaku bola prítomná aj bezpečnostná služba najatá Českými dráhami.

Prítomní policajti sa do vysielačiek sťažovali, že „na počet migrantov, je tu zúfale málo policajtov“.  Čo aj bola pravda. V prípade akejkoľvek revolty by česká polícia nemala žiadnu šancu. Tam bolo ale všetko v poriadku.

Policajti, ktorí boli na mieste, odmietali podávať informácie s vysvetlením, že tie poskytne tlačová hovorkyňa. Bez diktafónu, samozrejme, niektorí z nich povedali, že zatiaľ nevedia, čo s týmito imigrantmi bude a kam ich prevezú.

Isté však je, že sa bude zisťovať, či sú medzi utečencami aj celé rodiny a dohliadnu na to, aby nedošlo k ich oddeleniu. „Zrejme budú musieť absolvovať vyšetrenia na možné infekcie, rentgeny a podobne,“ povedal neoficiálne nášmu redaktorovi jeden zo zasahujúcich policajtov.

Nikto však nebol schopný odpovedať na otázku, ako sa mohli utečenci dostať vlakom až za české hranice za predpokladu, že jednotlivé štáty si svoje hranice strážia presne tak, ako je oficiálne deklarované. Pokiaľ by to tak skutočne bolo, utečenci by z vlaku boli vyvedení už omnoho skôr. Minimálne v niektorom z tých štátov, ktorými prechádzali. Alebo by neboli do vlaku vôbec pustení.


 

- Reklama -