Potvrdené! Americké vojsko prejde Slovenskom. Naša armáda to berie ako cvičenie

0
Presun amerického vojenského konvoja cez Českú republiku (Autor: ReproFoto: youtube)

Ako spresnil zástupca náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl  Pavel Macko, „ vieme plánovací horizont, konkrétny deň prechodu sa ešte upresňuje“. Rovnako to je aj s presnou trasou a programom. „To nechajme zatiaľ na plánovačov,“ dodal. Americkí vojaci sa ale na našom území pravdepodobne zastavia a aj občania budú mať možnosť prezrieť si ich techniku. Macko ubezpečil, že presun bude pod dohľadom vojenskej polície a v spolupráci s ministerstvom vnútra a políciou.

Macko na stretnutí s novinármi vyhlásil, že vnímajú rôzne aj negatívne hlasy na adresu presunu. Zabezpečenie podpory pre partnerskú krajinu Aliancie pri prechode našim územím sme v takomto rozsahu ešte neabsolvovali. „Berieme to ako výcvik. Apelujem preto na všetkých, nešpekulujme, nepodliehajme panike a nerobme z toho nič mimoriadne,“ vyhlásil. Zdôraznil, že ak by nemali možnosť takto reálne si precvičiť podporu ako hostiteľská krajina, museli by takéto cvičenie zrealizovať

Minister obrany Martin Glváč v tejto súvislosti vyhlásil, že je to najmenej, čo môžeme ako členská krajina urobiť pre partnerskú krajinu Aliancie. Zároveň uviedol, že podpora prechodu americkým vojakom cez Slovensko bude iba 1/8 tohto, čo v septembri slovenské ozbrojení sily čaká v rámci cvičenia Slovak Shield 2015.

- Reklama -