Zdravá výživa nie je o tom, že rozpošleme 63 hipsterských receptov z bratislavských bistier do škôl, vraví Martin Poliačik.

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    „Vyjadrujeme však obavu, že plán, ktorý navrhuje minister Juraj Draxler, je v tomto ohľade nedostatočný a šitý horúcou ihlou. Zdravá výživa nie je o tom, že rozpošleme 63 hipsterských receptov z bratislavských bistier do škôl a následne vyškolíme pracovníkov jedální. Stále zostáva približne 1300 receptov, ktoré dnes jedálne používajú a medzi ktorými sú vyše 50 rokov neaktualizované receptúry,“ konštatuje tímlíder SaS pre školstvo Poliačik.

    Liberáli považujú za potrebné poskytnúť jedálenským zariadeniam väčšiu slobodu pri varení jedál. Súčasné recepty sú podľa SaS príliš striktné a zväzujúce. Rovnako si podľa liberálov treba uvedomiť, že pribúda detí s rôznymi stravovacími potrebami, na ktorých požiadavky musia vedieť školské jedálne reagovať. V pláne, ktorý minister Draxler predstavil, SaS nič také neeviduje. „Nové receptúry nevyriešia problém s obstarávaním kvalitných surovín pre školské jedálne a poctivým prístupom personálu k samotnej príprave jedál. Treba zmeniť verejné obstarávanie, normy, prístup manažérov škôl i rodičov k stravovaniu žiakov. Iba tak môžeme dosiahnuť vyššiu kvalitu,“ argumentuje Poliačik. Nové recepty ako inšpiráciu víta, aj keď ide o sekundárnu záležitosť, a považuje ich skôr za predvolebné vykazovanie činnosti, než za reálne riešenie problémov.

    Ministerstvo školstva chce pritiahnuť do školských jedální viac žiakov stredných škôl. Do školských jedální preto posiela nové recepty. Novinkami budú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Do jedální pribudne celkovo 68 nových receptov. Minister školstva Juraj Draxler v stredu pripomenul, že Slovensko je na popredných miestach v rebríčkoch mnohých civilizačných chorôb, ktoré súvisia so zlou životosprávou. Deťom podľa neho preto treba vytvoriť dobré návyky na zdravú životosprávu. V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež spôsob prípravy jedál. Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a syra na úkor soli a dochucovadiel. Zmeny nastanú aj v energetických a nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny. Ministerstvo bude tiež vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní, keďže v školských jedálňach pracujú prevažne staršie vyučené kuchárky. Chcú tak rozširovať ich vedomosti o využívaní nových technológií výroby jedál.

    - Reklama -