Lipšic s Matovičom navrhujú zákon o trestnoprávnej zodpovednosti firiem, kvôli Váhostavu. Smeru sa to nepáči

0
Sprava: Líder OĽaNO Igor Matovič a predseda strany NOVA Daniel Lipšic (Autor: SITA)

Obaja politici sa zhodli na tom, že zákon o trestnej zodpovednosti firiem je nevyhnutný. Rozhodli sa v tejto veci konať, lebo vláda je vraj nečinná. „Poviem to otvorene, vláda Roberta Fica pod vplyvom lobistov z Klubu 500 sa bráni zavedeniu trestnej zodpovednosti právnických osôb. Bráni sa tomu niekoľko rokov,” povedal Lipšic. Ako príklad uviedol stavebného giganta Váhostav, ktorý je podozrivý, že sa dopúšťal závažnej trestnej činnosti. „Nie je možné túto firmu trestne stíhať, nie je možné jej zablokovať majetok, lebo sa vyhovárajú, že to podpísal ten, ja som urobil niečo iné…” pokračuje šéf NOVY.

Špinavú robotu robí biely kôň

Podľa Matoviča existuje reálne podozrenie, že vysokopostavení politici majú firmy, kde sú tichými vlastníkmi a tieto za podozrivých okolností dostávajú štátne zákazky. Svoje podozrenie zatiaľ nekonkretizoval, ale prisľúbil, že jeden takýto prípad vraj zverejní do mesiaca. „Tieto firmy podnikajú, skutočný majiteľ si naďalej robí svoju vysokú politiku, biely kôň robí špinavú prácu, manipuluje verejné obstarávanie, dopúšťa sa trestných činov a ak sa náhodou na to príde, bude trpieť jedine biely kôň,“ vysvetlil Matovič, prečo je potrebné prijať zákon o trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb.

Začiatkom júla predseda vlády Robert Fico oznámil, že trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb bude len minimálna. Ako dôvod vtedy uviedol obavy z jej zneužívania na konkurenčný boj medzi podnikateľmi.


 

- Reklama -