Pravoslávny radikalizmus v Donbase. Katolíkov, gréckokatolíkov a protestantov tu nechceme. A to ešte nie je všetko.

0
Ilustračná snímka (Autor: SITA)
Dnes môžeme na Ukrajine nájsť tri veľké cirkvi, pôvodnú ukrajinskú pravoslávnu cirkev moskovského patriarchátu, novú ukrajinskú pravoslávnu cirkev kyjevského patriarchátu a cirkev gréckokatolícku. Zatiaľ čo prvá menovaná tradične podporuje skôr tesnejšie vzťahy Ukrajiny s Ruskom, kyjevský patriarchát a gréckokatolíci presadzujú prozápadnú orientáciu, pričom potenciálny návrat Ukrajiny do ruského lona považujú za hrozbu pre svoju existenciu.
 
Náboženské rozdiely sa teraz vo svojej radikálnejšej forme ukazujú na východnej Ukrajine. V Donecku separatisti obsadili gréckokatolícky kláštor a vyrabovali sídlo miestneho biskupa. V Luhansku vojaci zabrali katedrálu patriacu kyjevskému patriarchátu, ktorú následne chceli darovať patriarchátu moskovskému. Množstvo kňazov kyjevského patriarchátu bolo donútených separatistami ovládané územia opustiť, pričom boli zaznamenané aj prípady, keď separatisti zajali katolíckych kňazov. Prenasledovaniu neunikli ani židia. Predstaviteľ miestnej židovskej komunity v Donecku bol zavraždený a jeho dom vyrabovaný.
 
Do najväčšej nemilosti v „Novorusku“ sa však dostali členovia malých protestantských cirkví, ktorí sú podobne ako za čias ZSSR považovaní za agentov USA. Ich kostoly sú systematicky zaberané separatistickými jednotkami a následne využívané ako vojenské objekty. „Nedovolil by som im vrátiť sa. Nie baptistom, nie evanjelikom, nie katolíkom, nie gréckokatolíkom. Ja som zobral zbraň do rúk preto, aby bol u nás vytvorený pravoslávny štát.“ Takto pre Vice News komentoval situáciu separatistický vojak Dok.  
 
Pravoslávie si za centrálnu ideológiu zvolilo niekoľko separatistických vojenských jednotiek. Ide napríklad o Ruskú pravoslávnu armádu, ktorá je obviňovaná z nábožensky motivovaných útokov proti menšinovým cirkvám, alebo o Veľké donské vojsko zložené z Kozákov. Tí druhí považujú Putina za nového cára a vojnu na Donbase za prvý krok k obnoveniu ruského pravoslávneho impéria. 
 
Najvyšší predstavitelia moskovského patriarchátu oficiálne tieto prejavy „nábožnosti“ neschvaľujú. Kritici však tvrdia, že ruská cirkev aktívne proti náboženskej perzekúcii na Donbase nevystupuje a v podstate iba vyčkáva ako sa situácia vyvinie.
 
Reportáž Vice News v angličtine nájdete TU
 
Článok ukrajinskej náboženskej informačnej služby v angličtine nájdete TU
 
- Reklama -