Bývalí poslanci Belousovová, Kozlík a Urbáni sú späť. Chystajú tieňovú vládu a voľby cez sms-ky

0
Milan Urbáni, Anna Belousovová a Sergej Kozlík. Podpis dohody o vytvorení Národnej koalície. (Autor: SMS)

Preraziť opäť do vysokej politiky majú v pláne aj mená, ktoré sú známe z deväťdesiatych rokov minulého storočia z čias vlády Vladimíra Mečiara. Strana Moderného Slovenska Milana Urbániho, Strana demokratického Slovenska exministra financií a bývalého europoslanca Sergeja Kozlíka a strana Národ a Spravodlivosť Anny Belousovovej v júni tohto roku podpísali v Žiline dohodu o vytvorení Národnej koalície.

„Cieľom Národnej koalície je uspieť v parlamentných voľbách 2016. Jedna zo strán sa transformuje na stranu Národná koalícia, na kandidátke ktorej pôjdu do parlamentných volieb 2016 nominanti všetkých troch integrovaných politických strán,“ vyslovil sa Milan Urbáni, ktorý vychádza z výsledkov komunálnych volieb z minulého roku, keď ich koalícia získala cez 500 zástupcov v miestnych samosprávach.

„V prípade, že by sme boli vo vláde, zakážeme daňové raje, výraznejšie zdaníme banky. Pri veľkých štátnych zákazkách, ktoré vyhrávajú konzorciá, vytvoríme systém priamych platieb pre vykonávateľov prác – malé a stredné firmy, živnostníci,“ to sú hlavné piliére koalície, ktoré prezentoval Urbáni.
Plánujú tiež zmeniť zákon o politických stranách, zrušiť financovanie politických strán štátom a dať občanovi väčšiu vyjadrovaciu a rozhodovaciu právomoc. „Spojíme a zúžime tým počet volieb na Slovensku, zavedením elektronických volieb cez internet a sms-správ zapojíme väčšie percento občanov do hlasovania. Aby sa občan mohol vyjadriť k vážnym otázkam v štáte, zavedieme rýchlu, efektívnu a lacnú metódu elektronického referenda cez internet a sms-správy,“ napísal Urbáni vo svojom vyjadrení.

Zamerajú sa aj na zdravotníctvo. Páli ich to, že: „ešte stále nerozhoduje pacient – platiteľ o poskytovaných službách, ale zdravotné poisťovne“. V pláne majú zrušiť čakacie doby na vyšetrenia a na operácie a tak chcú zabrániť zbytočným úmrtiam. Prekáža im aj „prestárly personál, hlavne v ambulantnej sfére“.

Zvýšenie zamestnanosti, platov a následne zvýšenej životnej úrovne chcú pomocou diverzifikácie a reštrukturalizácie hospodárstva. „Popri automobilovom priemysle, informačných technológiách, oceliarstve, rozširovať chemický, drevársky priemysel,“ uvádza predseda.
Pripravovať sa na vládnutie plánujú cez „formovanie kvalitnej a aktívnej tieňovej vlády“. „Je politickou nutnosťou, aby sme sa dôkladne pripravili na vládnutie. Slovensko a jeho občania si to už konečne zaslúžia,” dodáva.


 

- Reklama -