Privatizácia bola vlastizradou pravicových strán! A Smer nie je ľavica. Rozohnil sa lekár a predseda strany Jednota Ivan Goňko

0
Logo strany Jednota - ľavicová strana Slovenska (Autor: Jednota - ľavicová strana Slovenska)

Strana bola zaregistrovaná na Ministerstve vnútra po odovzdaní 12-tisíc podpisov občanov v auguste lanského roku. Hneď na to si na ustanovujúcom sneme zvolila svojich lídrov. Podpredsedami sa stali Helena Kucerová a Viliam Bačo. Predsedom sa stal košický lekár Ivan Goňko.
„Jednota – ľavicová strana Slovenska plánuje ísť do volieb samostatne a ponúknuť voličom zo svojich radov najlepších kandidátov na poslancov, starostov a primátorov,” povedal pred komunálnymi voľbami pre portál Teraz.sk Goňko a vyznal sa, že politiku Smeru nie je „skutočne ľavicová“. Taktiež sa vyznal, že ho na vstup do politiky lanáril v minulosti Milan Urbáni, ktorý bol v kedysi poslancom v parlamente za Mečiarovo HZDS a neskôr si založil stranu SMS. Goňko mu dal ale košom.

Neskôr sa uchádzal o post primátora Košíc. Voličov ale nepresvedčil a získal len 812 hlasov. Pre porovnanie, víťaz Richard Raši zo Smeru získal cez 35-tisíc hlasov.

Na domovskom webe Jednoty vás zaujme hneď v úvode úryvok z poézie Jonáša Záborského z 19. storočia. Hneď pod tým smelý slogan: „Jedine spolu dokážeme pomôcť Slovensku a my na to nikdy nezabudneme.“

Štátne podniky ako akciovky

Ďalej uvádzajú, že ich cieľom je v budúcoročných voľbách dosiahnuť zisk aspoň 10 percent. Dosiahnuť ho chcú aj kritikou kapitalizmu a vývoja spoločnosti po revolúcii v roku 1989. „Pravicoví predstavitelia „nežnej revolúcie“, ovplyvňovaní americkými poradcami, namiesto vylepšenia socializmu zaviedli v našej krajine kapitalizmus. Nie však poľudštenú podobu kapitalizmu – známu po druhej svetovej vojne zo západnej Európy a Škandinávie ako štát blahobytu – ale podobu chudobného a závislého kapitalizmu, známeho z banánových republík Latinskej Ameriky a Ázie,“ oslovuje voličov Goňko. „Dosiahli to privatizáciou štátnych podnikov a bánk, akú by si pravicové strany v žiadnej západnej demokracii nemohli dovoliť! Veď privatizácia, po ktorej ostalo slovenským občanom len päť percent z národného hospodárstva, sa rovná vlastizrade,“ dodáva.

Na stránke predstavili aj hlavne tézy svojho volebného programu a dočítate sa tam aj, že majú v pláne: „Zastaviť úpadok v zdravotníctve a urobiť poriadok.“ Tiež by sa zamerali na reformu školstva, najmä pri stredných odborných školách.
Taktiež vsádzajú na ideu: „Vytvoriť pracovné príležitosti založením nových štátnych podnikov a.s. v energetike, priemysle, stavebníctve, doprave a lesnom hospodárstve. V poľnohospodárstve vytvoriť nové agrárne podniky a.s.“

Ďalej tvrdia, že majú „nový prístup k riešeniu rómskej problematiky vrátane bývania a ich začlenenia do pracovného procesu“.

- Reklama -