Ministerstvo obrany sa vyjadrilo k letu „neznámeho“ lietadla nad Spišom, podľa Galka to bol americký Hercules a ministerstvo obrany by malo vopred informovať o vojenských cvičeniach

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

Televízia TA3 informovala, že nad Spišom v minulých dňoch občania zaznamenali prelet veľkého, nízko nad zemou letiaceho lietadla s otvorenými dverami. „V uvedenom priestore Vzdušné sily Ozbrojených síl SR nevykonávali žiaden výcvik,“ uviedlo pre TA3 ministerstvo obrany. Galko dnes spresnil, že nad Spišom lietal v uplynulých dňoch americký Hercules 130, nákladné štvormotorové lietadlo určené na vojenské účely.

Ministerstvo obrany o tom vie

Exminister obrany upokojil občanov, podľa neho nejde o žiadne nebezpečenstvo. V rámci výcviku sa lieta s otvorenými dverami, trénuje sa tak výsadok materiálu alebo vojakov. Rovnako norma povoľuje lety vo výške minimálne 300 m nad zemou, posádka sa vtedy orientuje vizuálne a kopíruje terén. „Tí piloti musia trénovať nízke lety s otvorenými dverami, lebo tie podmienky sa menia. Inak sa lietadlo správa a reaguje, keď lieta s otvorenými a zatvorenými dverami,“ vysvetlil Galko. Podpredseda SaS zdôraznil, že o týchto letoch je informované aj ministerstvo obrany.

K USA sa treba prihlásiť a nielen s nimi robiť biznis

Postup rezortu obrany považuje Galko za nekorektný k slovenským občanom aj k spojencom. „Spojené štáty americké sú naši spojenci a k nim sa treba prihlásiť a nielen s nimi robiť biznis. Pokiaľ sme a chceme byť plnohodnotným členom NATO, tak sa nemôžeme v záujme získania nejakých hlasov alebo v záujme blížiacich sa volieb vyhýbať slovám ako americký, spojenci, Spojené štáty americké, USA a podobne,“ upozornil podpredseda SaS. Smer a vládu vyzval, aby sa takáto situácia už nezopakovala. Kabinet by podľa neho mal vopred informovať o vojenských cvičeniach. „Dá sa to urobiť tak, aby to občania pochopili a neboli vystrašení a aby sme zostali serióznymi partnermi a serióznymi partnermi našich spojencov v NATO,“ uzavrel Galko.


 

- Reklama -