Ministerstvo vnútra už ohlásilo prvé otvorené výzvy v rámci Fondu pre azyl, migráciu a integráciu

0
Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

Tieto peniaze sú k dispozícii na rôzne projekty, napríklad na podporu efektívneho azylového systému, zlepšenie zberu dát a štatistík, zlepšenie služieb poskytovaných zraniteľným skupinám ako sociálna, psychologická podpora či tlmočnícke služby. Slovensko sa sústredí aj na silnejšie zapojenie miestnych a regionálnych aktérov ako aj na zlepšenie integračných služieb, medzi ktoré patria napríklad právne a administratívne poradenstvo, jazykové školenia, ale aj pracovné poradenstvo.

Rezort už vyhlásil výzvy

Ako už informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, rezort vyhlásil prvé otvorené výzvy v rámci Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Celková čiastka určená na projekty v rámci troch vyhlásených výziev je 1 553 995 eur. Žiadosti o grant môžu orgány štátnej správy, samosprávy, tretí sektor, aj medzinárodné organizácie pôsobiace na Slovensku či vzdelávacie a vedecko-výskumné inštitúcie posielať do 24. augusta. Podrobné informácie o výzvach nájdu záujemcovia na stránke ministerstva.

Chcú zabezpečiť vyššiu kvalitu života azylantov

Finančnými prostriedkami z AMIF sa podporuje úsilie členských štátov zamerané na zlepšenie prijímacích kapacít, zosúladenie azylových konaní s normami Únie, na integráciu migrantov na miestnej a regionálnej úrovni a na zvýšenie účinnosti programov pre návrat. Podľa ministerstva vnútra je ambíciou národného programu zaručiť dostatočnú kvalitu života jednotlivcov počas azylového procesu. Program taktiež pomôže znížiť riziká vzniku ekonomicky, sociálne a kultúrne rozdelenej spoločnosti, no tiež má eliminovať vytváranie uzavretých komunít štátnych príslušníkov tretích krajín.


 

- Reklama -