Jadrové zbrane nemajú podľa SaS v dnešnom svete miesto

0
Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

“V deň 70. výročia zhodenia atómovej bomby na Nagasaki sa strana Sloboda a Solidarita pripája k piete za všetky obete, ktoré si použitie tejto fatálnej zbrane vyžiadalo, a zároveň vyjadruje nádej, že udalosť spred 70 rokov bola zároveň poslednou takou v existencii ľudského bytia,” uvádza sa vo vyhlásení strany.
Podľa tímlídra SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martina Klusa je redukcia takmer troch štvrtín jadrového arzenálu, predovšetkým Spojených štátov amerických a Ruska, respektíve krajín bývalého Sovietskeho zväzu, jedným z najdôležitejších výsledkov ukončenia studenej vojny.

Ešte väčšiu pozornosť treba podľa Klusa venovať aktuálnemu zvyšovaniu napätia vo vzťahoch medzi západom a Ruskom, ale aj ďalších vlastníkov jadrovej výzbroje, ako napríklad Číny, Indie a Pakistanu. “Obzvlášť netreba zabúdať na mimoriadne nebezpečenstvo, ktoré plynie z vlastníctva týchto zbraní Severnou Kóreou, ktorá vzhľadom na absurdný politický režim predstavuje najväčšie riziko pre ostatný svet,” uviedol Klus.Práve dnešný deň je podľa SaS vhodnou príležitosťou na podporu pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť vo vyjednávaní o jadrovom programe Iránu. “Je to nádej, že svet by raz mohol byť miestom, kde by podobné typy zbraní vôbec nemuseli mať miesto,” dodal Klus.

Využitie atómových zbraní v histórii

Výbuch atómovej bomby 9. augusta 1945 zabil v japonskom meste Nagasaki približne 70 000 ľudí a urýchlil kapituláciu Japonska v druhej svetovej vojne. Výbuch prvej jadrovej bomby, ktorú Spojené štáty zhodili na Hirošimu 6. augusta 1945, zabil približne 140 000 ľudí. Tieto dva prípady boli jedinými prípadmi využitia jadrových zbraní v doterajšej histórii.

- Reklama -