Ignorovanie referenda v Gabčíkove považuje predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík za nehoráznosť!

0
Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

SaS navrhla hneď tri vojenské priestory, kam by všetkých 500 alebo aspoň prevažná časť utečencov z Rakúska mohla prísť. Ide o Vojenský výcvikový priestor Lešť, ktorý presahuje kapacitu 500 postelí a je vhodný na to, aby tam bolo možné ľudí umiestniť a postarať sa o nich. Druhou možnosťou je Vojenské zariadenie Tatranské Matliare, ktoré je oplotené, mimo obce, má kapacitu 300 postelí a je dlhodobo prázdne. „K určitým úpravám by prísť muselo,“ poznamenal Ľubomír Galko. Posledným miestom je Vojenské rekreačné zariadenie Smrekovica, ktoré je hlboko v lese a má kapacitu 99 postelí. Kapacitu v Tatranských Matliaroch i v Smrekovici je možné podľa jeho slov zväčšiť. „Smrekovica je pripravená prijať ľudí,“ doplnil.

Liberáli podávajú premiérovi pomocnú ruku

Prípadné náklady sa budú presúvať len medzi orgánmi štátnej správy, a teda ministerstvom vnútra a obrany, poznamenal Galko. Určite však podľa neho existujú aj iné vojenské priestory, napríklad kasárne, ktoré sú mimo zastavaných zón a je jednoduché ich strážiť. „Tento náš návrh je príspevkom a pomocnou rukou vláde Roberta Fica k tomu, aby bolo bezpečnosť možné za súčasnej situácie zaistiť v čo najväčšom rozsahu a zároveň rešpektovať vôľu obyvateľov Gabčíkova,“ pokračoval. Vláda podľa jeho slov komunikáciu s Gabčíkovom nezvládla a úplne sa na ňu vykašlala. Ako povedal, „informovali len cez médiá úplne chaoticky, výsledkom je referendum a jeho výsledok je zlyhaním vlády Roberta Fica.“

Sulík má vlastné riešenie utečeneckej krízy

Ignorovanie referenda v Gabčíkove považuje predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík za nehoráznosť. Európska únia musí podľa neho akceptovať viaceré riešenia, ktoré strana predstavila už dávnejšie. Ide o utesnenie južnej hranice, zriadenie exteritoriálneho tábora na území napríklad severnej Afriky financovaného z Európskej únie, kde budú sedieť sudcovia z krajín únie a budú posudzovať žiadosti o azyl. Tretím riešením je dôsledný boj proti pašerákom, štvrtým dôsledné presunutie všetkých ľudí, ktorí sú v EÚ ilegálne, práve do tohto exteritoriálneho tábora. „Afrika je priam nevyčerpateľný zdroj utečencov, pričom nie je riešením týchto ľudí rozdeľovať vo forme kvót, ale ani ignorovať vôľu ľudí,“ dodal na záver šéf strany.

 

- Reklama -