Domov na víkendy cestuje lietadlom a môže to z neho urobiť najdrahšieho prezidenta v dejinách Slovenska. Prečítajte si, koľko zatiaľ stáli cesty Andreja Kisku domov

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Podľa informácií denníka Pravda letel prezident Kiska medzi Bratislavou a Popradom od nástupu do funkcie 116-krát. Pri nákladoch 1 200 eur na hodinu letu stála doprava prezidenta domov zatiaľ 139 200 eur. Andrej Kiska je však vo funkcii len niečo vyše roka a médiá varujú, že ak to takto pôjde ďalej, stane sa z neho najdrahší prezident, akého Slovenská republika mala.

    Prezidentská kancelária mlčí

    Napriek naliehaniu médií sa prezidentská kancelária odmieta k veci vyjadriť. Nechce zverejniť ani to, koľko ciest hlavy štátu do Popradu bolo služobných a koľko súkromných. Prezident sa podľa informácií denníka Pravda presúval na východ republiky pracovne približne v dvanástich prípadoch. Mimoriadne vyťažený je špeciál počas sviatkov. Napríklad kvôli novoročnej omši sa musel na trase Bratislava – Poprad v jeden deň otočiť až štyrikrát.

    Nad štýlom cestovania sa pozastavuje aj politológ Michal Horský, ktorý poukazuje aj na to, že rodina prezidenta Kisku sa odmietla presťahovať do sídla hlavy štátu v Bratislave. „Je nezvyčajné, ak hlava štátu žije so svojou rodinou niekoľko sto kilometrov od sídla svojho úradu,“ poznamenal Horský pre denník Pravda.

    Dve strany jednej mince

    Andrej Kiska síce míňa peniaze daňových poplatníkov na cestovanie domov do Popradu, ale podľa zákona má na to právo. Prezident sa na druhej strane každý mesiac vzdáva svojho 5 200-eurového platu, ktorý prerozdeľuje rovnakým dielom desiatim rodinám. Politológ Juraj Marušiak si myslí, že darovanie prezidentského platu je iba gesto zamerané na efekt. Podľa Marušiaka je cestovanie prezidenta predražené, aj keď nie je protizákonné.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -