Strážca našej spoločnej kasy Kažimír sa pochválil: Zvýšenie ratingu je odmenou za naše splnené úlohy

0
Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

Ako ďalej minister uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Martin Santa z ministerstva zahraničných vecí, znovunavrátenie ratingu Slovenska na úroveň spred krízy je jasným vyjadrením dôvery v úspechy hospodárskej a rozpočtovej politiky slovenskej vlády. Predstavuje ďalšie z radu pozitívnych hodnotení Slovenska zahraničnými aj domácimi inštitúciami. „Zvýšenie ratingu je výsledkom cieľavedomého úsilia vlády, poďakovanie ale patri všetkým občanom a podnikateľom Slovenska ako aj zahraničným investorom, ktorí svoj úspech spojili s úspechom našej krajiny,“ dodal Kažimír.

Slovensko má vraj pozitívne vyhliadky

Standard&Poor’s očakáva priemerný ekonomický rast Slovenska v rokoch 2015 až 2018 mierne nad tromi percentami, čo z pohľadu agentúry prispeje k znižovaniu deficitu verejných financií a verejného dlhu. Tempo rastu ekonomiky Slovenska by v tomto a nasledujúcom roku malo byť v porovnaní s priemerom eurozóny dvojnásobné, čo podobne ako v predchádzajúcom roku pomôže znižovať nezamestnanosť, ktorá je po úspešnej konsolidácii najväčšou výzvou slovenskej ekonomiky. Ambícia vlády pokračovať v ozdravovaní verejných financií s cieľom dosiahnuť približne vyrovnaný rozpočet už v roku 2017 je podľa Standard&Poor’s reálna. V takom prípade pripúšťa aj ďalšie zlepšenie ratingu.

V strednodobom aj v dlhodobom horizonte sú pozitívne a negatívne riziká pre ekonomiku a vývoj verejných financií, ktoré majú pôvod najmä vo vonkajšom prostredí, vyvážené. Ako informuje Martin Santa, zvýšenie ratingu v období pretrvávajúcich problémov v Európe a prítomných geopolitických rizikách nie je bežná záležitosť.

S Cyprom a Španielskom sme na jednej lodi

Slovensko je spolu so Španielskom a Cyprom iba treťou krajinou eurozóny, ktorým Standard&Poor’s zvýšila rating po tom, ako im ho v januári 2012 znížila práve pre dopady krízy. Dnes je Slovensko krajina s deviatym najlepším ratingom spomedzi všetkých 19 krajín eurozóny a spoločne s Českou republikou majú najlepší rating v rámci V4.


 

- Reklama -