Fico má so svojimi voličmi vytvorenú nepísanú korupčnú väzbu. Ľuďom ponúka sociálne istoty a garantuje im, že nebude spochybňovať ich komunistickú minulosť, povedal občiansky aktivista Juraj Smatana

0
Juraj Smatana, občiansky aktivista a stredoškolský učiteľ (Autor: ReproFoto: tyzden.sk)

Aktivista Juraj Smatana sa vo videoblogu na portáli .týždeň zamýšľa nad dnes vysoko aktuálnou témou, ktorú môžeme nazvať aj ako únos štátu. Smatana to pomenoval pojmom „distribučná koalícia“. Podľa jeho slov je to malá skupina ľudí, ktorá si prerozdeľuje výhody získané vzájomnou spoluprácou. Samozrejme, na úkor väčšiny.

Chobotnica v politike

Vo videoblogu opisuje aj typické vlastnosti tejto skupiny. „Keď sa dostanú k moci, snažia sa ovplyvňovať zákony a pravidlá tak, aby si svoju pozíciu zabetónovali. Čoskoro sa začnú rozpínať,“ hovorí Smatana. Do „sania“ verejných zdrojov táto malá skupinka ľudí zapája predovšetkým svoju rodinu, kamarátov či milenky. V demokratických zriadeniach však politikov niekto musí zvoliť. To už súvisí s pojmom – korupčná väzba.

Korupcia naša každodenná

Korupčné väzby uzatvárajú politici so svojimi voličmi. Ako jeden z príkladov korupčnej väzby uviedol Juraj Smatana stranu SMER-SD. „Fico má so svojimi voličmi vytvorenú nepísanú korupčnú väzbu. Sú to obvykle starší ľudia, častokrát dôchodcovského veku. Oni od neho očakávajú a on im garantuje, že nesiahne na ich dôchodky, nesiahne sa na ich životnú úroveň. Je to úplne legitímne. Okrem toho im garantuje aj to, že z pozície predsedu vlády sa nebude spochybňovať ich komunistická minulosť. Na to si dá vždy sakramentský pozor, aby im vzdal úctu, povedal, ako to všetko pekne vybudovali,“ hovorí Juraj Smatana.

Videoblog Juraja Smatanu si môžete pozrieť TU

- Reklama -